WWW ŞI CERN

 

WWW ŞI CERN

 

 

Informatician, Gherasă Ştefan-Ionuţ,

Liceul cu Program Sportiv Botoşani

 

În 1989, Tim Berners-Lee, cercetător la CERN, a inventat World Wide Web-ul. Web-ul (pânză, ţesătură) a fost iniţial conceput şi dezvoltat pentru a satisface nevoia partajării  automate a informaţiei între cercetătorii care lucrează în diferite universităţi şi institute din întreaga lume.

            Ideea de bază a WWW a fost de a uni tehnologiile legate de computerele personale, de reţelele de calculatoare şi hipertext într-un sistem informaţional global puternic şi uşor de folosit.

            Hypertext-ul este text cu legături către alte informaţii, după modelul referinţelor într-o lucrare ştiinţifică sau după modelul referinţelor încrucişate dintr-un dicţionar. În cazul documentelor electronice, aceste referinţe încrucişate pot fi urmărite făcând click cu mouse-ul şi, în cazul World Wide Web, pot fi oriunde în lume. Nu este nevoie de a şti unde anume este stocată informaţia sau vre-un detaliu legat de cum este formatată sau organizată.

            “A naviga” de la un document (pagină web) la altul se cheamă răsfoire (browsing). Unii oameni fac acest lucru doar pentru amuzament, urmărind legăturile pentru a vedea ce este acolo. În mod obişnuit se cheamă “surfing the Web”.

            Bineînţeles, în spatele acestei aparente simplităţi există un set de concepte de design ingenioase, protocoale şi convenţii.

            În prezent, WWW-ul s-a extins de la mediul ştiinţific iniţial şi are milioane de utilizatori din domeniul economic şi comercial.

 

 

DE CE DE LA CERN?

            Ştiinta este un efort de comunitate. Se bazeaza pe accesul liber la informaţie, pe schimbul de idei. In acest spirit, CERN nu este un laborator izolat, ci mai degrabă un punct de întâlnire pentru o comunitate numeroasă care acum include in jur de 80 de ţări şi vreo 6500 de oameni de ştiinţă.

            Aceşti oameni de ştiinţă colaborează la nivel internaţional şi scopul lor este de a concepe, construi şi rula experimente. Astfel de colaborări cuprind mulţi oameni; astăzi ele includ în general mii de fizicieni, ingineri şi alţi experţi. Împreună ei proiectează şi construiesc echipamente de înaltă complexitate, fac experimente cu aceste echipament şi lucrează împreună asupra rezultatelor.

Deşi aceşti cercetători petrec în mod obişnuit destul timp la sediul CERN, de obicei ei lucrează în universităţi şi laboratoare naţionale în ţările lor natale. Menţinerea unui bun contact este fără îndoială esenţial.

Împreuna cu metodele tradiţionale (publicaţii în jurnalele ştiinţifice, conferinţe, schimbul direct de idei în cafenele şi în faţa tablei de scris), fizicienii au folosit comunicarea electronică intensiv mai mulţi ani, pentru distribuţia datelor, programelor şi documentaţiilor. Din 1980, poşta electronică a fost un instrument important.

În ciuda acestei situaţii, existau multe obstacole în anii `80 în calea schimbului de informaţii efectiv. Exista o mare varietate de computere şi reţele, cu foarte puţine caracteristici comune. Diferitele tipuri de informaţie trebuiau accesate în diferite moduri, cu un efort mare din partea utilizatorului. Rezultatul era frustrare şi ineficienţă.

Era o perioadă propice pentru inventarea World Wide Web, al cărui scop principal era de a permite cercetătorilor să acceseze informaţia din orice sursă, într-o maniera simplă şi consecventă.

 

ISTORIA WWW

Prima propunere pentru WWW a fost făcută la CERN de către Tim Berners-Lee în 1989 şi a fost dezvoltată mai departe de către el şi Robert Cailliau în 1990.


La sfarsitul acelui an, programe prototip pentru un sistem de bază erau deja demonstrate. Pentru a încuraja folosirea sa, a fost furnizată o interfaţă pentru documentaţia existentă pe computerul principal de la CERN, pentru serviciul de ajutor şi pentru familiarele grupuri de ştiri Usenet.

Primele servere web erau toate localizate în laboratoarele de fizică europene şi numai câţiva utilizatori aveau acces la platforma NeXT, pe care rula primul browser. CERN a furnizat curând un browser mult mai simplu, care putea fi rulat pe orice sistem.

În 1991, un sistem www de inceput a fost lansat catre comunitatea celor ce se ocupau cu fizica energiei inalte prin intermediul bibliotecii CERN. Includea un browser simplu, programe pentru servere de web si o bibliotecă, implementand functiile esentiale care ajutau dezvoltatorii sa-si faca propriile programe. Multe universitati si laboratoare de cercetare au inceput sa-l foloseasca. Putin mai tarziu, a fost disponibil pe Internet, in special comunitatilor de specialisti care lucrau la sisteme hipertext.



Primul web server

 

Primul server web in Statele Unite a fost on-line în decembrie 1991, din nou într-un institut de cercetare: Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) din California.

In aceasta etapa, erau 2 tipuri importante de browser-e. Unul era cel dezvoltat initial, foarte sofisticat, dar disponibil numai pe masinile NeXT. Celalalt era browser-ul in linie de comanda, care era usor de instalat si rulat pe orice platforma, dar limitat in ceea ce priveste puterea si usurinta in utilizare. Era clar ca mica echipa de la CERN nu putea face toată munca necesară dezvoltării pe mai departe a sistemului, asa ca Tim Berners-Lee a lansat un apel pe Internet pentru ca alți dezvoltatori să se alature proiectului.

Câțiva dezvoltatori au scris browser-e, în special pentru sistemul X-window. Cele mai importante browser-e din această perioada erau MIDAS, scris de Tony Johnson de la SLAC, Viola scris de Pei Wei de la O`Reilly, Erwise, scris de catre finlandezii de la Helsinki University of Technology.

La începutul lui 1993, National Center for Supercomputing Applications (NCSA) de la Universitatea Illinois a publicat o primă versiune a browser-ului Mosaic.

 

WEB-UL ȘI INTERNET-UL

            Web-ul nu este identic cu Internet-ul; este doar unul din serviciile de comunicaţie bazate pe Internet.

            Relaţia dintre Internet şi Web poate fi înţeleasă folosind analogia cu sistemul de drumuri global.

            Pe Internet, ca și în sistemul de drumuri, 3 elemente sunt  esenţiale: conexiunile fizice (drumuri şi cabluri), regulile de conduită (regulile de circulaţie şi protocolul Internet) şi serviciile (livrarea corespondenței și WWW).

 

Conexiunile fizice: cablurile si drumurile

            Cablurile sunt o infrastructura pasiva si sunt instalate de catre guverne si companii care ofera servcii de comunicatie. Cablurile au diferite capacitati: o singura linie telefonica ca cea din propria casa poate transporta in jur de 7 kilobytes pe secunda, echivalentul unei pagini de text pe secunda (prin dial-up). Fibra optica poate transporta milioane de bytes pe secunda.

            Chiar daca cablurile pot fi de diferite tipuri si jonctiunile pot fi foarte complicate, toate sunt interconectate.  

            Pe drumuri este posibil sa mergem de acasa spre un loc indepartat, poate in alta tara, trecand pe autostrazi si drumuri de tara. La fel, putem gasi o conexiune continua prin mai multe noduri intre calculatorul de acasa si cel al unui prieten din Australia.

           

Regula de conduita: protocoale Internet

            Nu este de ajuns sa conectam computerele cu cabluri intre ele: pentru a putea comunica intre ele, trebuie sa respecte niste reguli comune, la fel cum facem atunci cand conducem masina pe drum. Internet-ul este ca si regulile de circulatie: computerele trebuie sa foloseasca cablurile intr-o maniera dinainte agreata.

            Mii de masini pot folosi aceleasi drumuri chiar daca toate au destinatii diferite; nu apar probleme cat timp fiecare merge pe drum pe partea dreapta, opreste la culoarea rosie a semaforului s.a.m.d.

            Internet-ul transfera datele intre computere in mici pachete. Pentru a folosi cablurile dintre ele eficient, computerele trebuie de asemenea sa respecte reguli: trebuie sa foloseasca acelasi protocol de comunicatie.

            Un protocol de comunicatie este ceva cu care suntem familiari pentru ca vorbim intre noi: intr-o conversatie, oamenii stiu cand sa inceapa sa vorbeasca, cand sa se opreasca, ce sunete sa faca pentru a incuraja cealalta persoana sa continue, s.a.m.d. Acesta este un „protocol” implicit pentru oameni. Computerele care vehiculeaza date prin intermediul cablurilor au nevoie de un set similar de reguli de conduita.

            Pentru a fi „conectat la Internet”, un calculator trebuie sa respecte protocoalele Internet-ului. Poate sa indeplineasca aceasta conditie daca un software compatibil a fost instalat pe el. Protocolul comun pentru Internet este denumit Transmission Control Protocol (Protocolul de Control al Transmisiunii)/Internet Protocol(Protocolul Internet) sau TCP/IP.

 

Servicii

Odata ce avem cablurile si protocolul pentru a le folosi, computerul nostru poate comunica cu celelalte computere. Dar ce-si pot spune unele altora?

Putem folosi drumurile pentru a circula individual, putem rula linii de autobuze dupa un anumit orar, putem transporta marfuri grele, putem chiar rula un serviciu de livrare a pizzei la domiciliu. La fel, pe Internet, putem rula servicii de date: posta electronica, transfer de fisiere, conectare de la distanta, mesagerie instantanee.

World Wide Web este doar unul dintre ele, ceva ca un serviciu de livrare a pachetelor: la cererea noastră, WWW ne va livra documentul cerut.

 

CUM FUNCŢIONEAZA WEB-UL

 

Web-ul este o lume a informaţiei disponibilă cu un click de mouse. Pentru a o folosi, avem nevoie de un computer, o conexiune la Internet si un browser.

Atunci cand rulăm browser-ul propriu, acesta gaseşte şi afişează pagini de informaţie. Functia unui Browser Web este de a interpreta limbajul de programare al paginilor web (HTML) şi de a-l transforma în cuvinte si imagini pe care le vedem pe ecranul nostru. Daca avem nevoie de mai multa informatie, trebuie doar sa facem click pe un hiperlink. În fiecare pagină, anumite cuvinte, fraze sau chiar imagini sunt evidentiate. Făcând click pe ele, determinăm browserul sa căute altă pagină, care probabil conţine mai multe elemente evidenţiate s.a.m.d.

Toate documentele Web sunt stocate pe asa-numitele computere server, reprezentate in imagine de o fabrica. Utilizatorii pot vizualiza aceste documente, accesandu-le de pe calculatoarele lor personale, reprezentate de casa si denumite client.




 

Toate calculatoarele implicate in Web sunt conectate de Internet, reprezentat prin străzi. Când facem click pe un hiperlink, calculatorul nostru cere unui computer server să trimită către noi un document.

De exemplu, incepand de la pagina de « Bun venit » de la CERN, din Elvetia, urmatorul click al nostru poate extrage un document dintr-un laborator de fizică din cealaltă parte a lumii. Toata informaţia pare să fie în mica cutie din faţa noastră, deşi în realitate ea este imprastiata pe tot globul.

 





 


 

De asemenea Web-ul nu solicită prea mult reteaua: cand facem click pe un text evidentiat, browser-ul nostru « face comanda pentru un document » de la alt calculator, il primeste si îl afiseaza. Dupa care putem sa citim noua pagina fara graba, fara a consuma resursele retelei.

Web-ul poate initia aplicații (procese) și pe client și pe server. O cerere poate porni o cautare intr-o baza de date de pe un server, returnand un document sintetizat. Un document returnat intr-un format nefamiliar poate determina browser-ul sa porneasca o aplicatie pe masina client, pentru a-l interpreta.

Capabilitatea Web-ului de a negocia formate între client şi server face posibilă livrarea oricărui tip de document de la un server către un client, dacă clientul are software-ul potrivit pentru a recunoaşte acel format. Aceasta face ca imaginile, filmele, sunetele şi orice altceva sa fie accesibile fără a avea o singură aplicaţie care să interpreteze totul.

 

Concluzie.

WWW-ul este unul din cele mai folosite servicii ale Internet-ului. Internet-ul nu este deloc o reţea, ci o colecţie vastă de reţele diverse, care utilizează anumite protocoale comune şi oferă anumite servicii comune. Este un sistem neobişnuit prin aceea că nu a fost planificat de nimeni si nu este controlat de nimeni.

 

            Apariţia www a facilitat accesul mai uşor al publicului larg la cunoştinţele legate de astronomie. Cele mai importante site-uri sunt :

 

·       http://www.astronomy.com/

·       www.nasa.gov

·       www.esa.int

 

 

 

 

Bibliografie

 

·       Website-ul primului server web din lume, http://info.cern.ch  (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare).

·       Wikipedia, ro.wikipedia.org

·       Tanenbaum, Andrew S, Retele de calculatoare, ediţia a IV-a