Pelerinaj cu Moaştele Sf. M. Mc. Teodor Tiron


Parohia noastră a fost Vineri, 23 martie 2012, gazda unui mare eveniment. Cu prilejul întrunirii Cercului Misionar Pastoral, condus de pr. Liviu Botezatu, s-a desfăşurat un pelerinaj cu Moaştele Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron şi Icoana Maicii Domnului – Mijlocitoarea – Împărăteasă – Mireasă şi Doamnă.
Este deja o tradiţie la parohia noastră de a ne bucura de prezenţa unor mari sfinţi ai Bisericii Ortodoxe strămoşeşti. Reamintim celor care urmăresc pagina noastră de web că am primit binecuvântarea Sfântului Ioan Botezătorul prin Icoana sa făcătoare de minuni de la Mănăstirea Gorovei în data de 14 decembrie 2010, iar după un an Moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon la data de 19 decembrie 2011.
Anul acesta, 2012, a venit binecuvântarea Maicii Domnului dar şi a Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron prin bunăvoinţa Pr. Ic. Stavr. Irimia Dan, de la Biserica Sfântul Nicolae – Botoşani.
Aşa cum ne-am obişnuit, sărbătoarea a început cu un pelerinaj desfăşurat pe uliţele satului până la Biserică, în care preoţi şi credincioşi s-au rugat şi au cântat troparele specifice.
Slujba a fost oficiată de un sobor de şase preoţi, condus de pr. Irimia Dan, şi a constat în Sfinţirea apei şi Taina Sfântului Maslu.
Credincioşi din parohie, dar şi din satele învecinate au primit cu mare bucurie darul binecuvântării lui Dumnezeu prin Maica Sa şi sfinţii Săi.
Tema întrunirii Cercului Misionar Pastoral a fost „Puterea Crucii – armă şi vindecare”, ce a fost susţinută de pr. Irimia Dan. Tema este specifică perioadei în care ne aflăm, mai cu seamă că Duminică 18 martie a fost sărbătorită Sfânta Cruce.
La eveniment au fost prezenţi şi autorităţile locale: primarul comunei Timişag Dumitru, dar şi viceprimarul Palade Constantin împreună însoţiţi de consilieri locali: Andrişan Laura şi Axanei Alina.
Sf.M.Mc. Teodor Tiron este sărbătorit în Biserica Ortodoxă la data de 17 februarie. A trăit în vremea împăraţilor persecutori Maximian şi Maximin, care nu permiteau existenţa creştinilor pe teritoriul imperiului. Mai mult decât atât le cereau să aducă jertfe zeităţilor păgâne romane, precum şi împăratului. Sf. Teodor făcea parte din oastea împăratului numită a tironilor (a recruţilor). Când i s-a cerut să aducă jertfă statuilor, atunci el şi-a mărturisit credinţa în Adevăratul Dumnezeu. Pentru că era un bun ostaş (conducător al unui legheon, 893 de ostaşi) i s-a oferit timp de gândire să renunţe la credinţa cea adevărată, dar el a folosit acest timp şi a dat foc altarului de jertfă idolesc. Pentru aceasta a fost chinuit şi omorât prin aruncare în foc.
Pe Sf. Teodor îl mai pomenim şi în prima Sâmbătă din Postul Mare, numită a lui Toader, când se face amintire de una din minunile ce au fost după moartea sa. La 50 de ani de la moartea sa, împăratul Iulian (şi el persecutor al creştinilor) în prima Sâmbătă a Postului Mare stropeşte cu sângele jertfelor idoleşti toate alimentele din piaţă, ca prin aceasta toţi creştinii care vor cumpăra aceste alimente să fie părtaşi slujirii idoleşti. Sf. Teodor descoperă aceasta arhiepiscopului Eudoxie îl trimite să-i îndemne pe creştini să nu cumpere în ziua aceea nimic din piaţă ci să mănânce grâu fiert îndulcit cu miere (coliva).






postat de Pr. Liviu Botezatu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu