Șezătoarea la români

de prof. Răileanu Alina
ȘEZĂTOAREA LA ROMÂNI- moment de trăire autentică românească și de manifestare a bucuriei de a fi împreună


Joi, 23 ianuarie 2014, începând cu ora 1600, în sala de conferințe a Restaurantului Belvedere din Botoșani, a fost organizată cea de-a III a ediție a ȘEZĂTORII LA ROMÂNI, prima acțiune din cadrul proiectului cultural- artistic ,,INIMI LA UNISON ”,  inițiat de Asociația UmanitarăINIMI LA UNISON, pe care aceasta îl va derula pe parcursul anului 2014 împreună cu Liceul Tehnologic Special  SF. STELIAN din Botoșani.  Acțiunea s-a bucurat de o participare numeroasă, reunind copii, tineri, părinți, bunici, dascăli, oameni din diferite medii sociale și educaționale care au răspuns invitației adresate de organizatori de a recrea împreună atmosfera șezătorilor de altădată și de a pune în valoare frumusețea și bogăția obiceiurilor și tradițiilor strămoșești.
Partenerii acțiunii au fost Centrul EUROPE DIRECT Botoșani, Fundația CLAUDIA Vorniceni, Școala Gimnazială nr. 1 Unțeni- structurile Mânăstireni și Poiana – și Școala Gimnazială     nr. 1 Vlădeni Deal, comuna Frumușica, jud. Botoșani.
Toți oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare, simbolul ospitalității poporului român, de către tinerii voluntari ai Asociației INIMI LA UNISON care au oferit și câte un ecuson prin intermediul căruia s-a reamintit importanța evenimentului petrecut în urmă cu 155 de ani, la 24 ianuarie 1859, Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Timp de aproape trei ore, participanții, mulți dintre ei îmbrăcați în frumoase costume populare, și-au dovedit abilitățile în scărmănatul și torsul lânii, țesut, cusut, croșetat, brodat, împletit, depănat, confecționatul de obiecte din lemn, papură, pănuși de porumb, dar s-au și delectat ascultând proverbe, zicători, poezii, scurte dramatizări, frumoase melodii populare și patriotice interpretate de oaspeți sau de artiști consacrați(înregistrări), au cântat  și au dansat , manifestându-și astfel dragostea față de tradiție, de frumos și de autentic și împărtășindu-și unii altora bucuria de a fi împreună.
Expoziția de obiecte specifice artei populare: ștergare țesute, cusute sau brodate, pernute, mileuri, piese ale portului popular, carpete, scoarțe, covoare, organizată cu contribuția doamnelor profesoare Maria Roșu, Maria Ciobanu, Florica Hănțescu de la Liceul Tehnologic Special SF. STELIAN și a d-nei Maria Zvâncă, președinta Fundației CLAUDIA  din Vorniceni, a servit drept cadru de desfășurare a momentelor pregătite special pentru această ocazie. Prof.Gabriela Azamfirei, Oana Elena Răileanu, Maria Clim și pr. Ioan Florin Vamanu, împreună cu elevii de la Mânăstireni, Poiana și Vlădeni Deal pe care i-au coordonat, au fost cei care au creat momente artistice deosebite menite să aducă bună dispoziție și încântare, să trezească de asemenea sentimente de iubire  față de tradițiile și obiceiurile meleagurilor natale, față de neam și țară.
Au mai participat, pe lângă d-l Radu Căjvăneanu, Coordonatorul Centrului Europe DirectBotoșani și d-na Maria Zvâncă, președinta Fundației Claudia Vorniceni,  d-na Steliana Băltuță, etnograf, d-na Cornelia Paicu, consilier pentru tineret din cadrul DJST Botoșani, d-na Maria Aramă, președinta Asociației Învățătorilor Botoșani, d-ra prof. Laura Pușcașu, directorul Școlii Gimnaziale nr.1 Unțeni, d-na Florentina Toniță, redactor șef la Știri.Botoșani.
Pe parcursul șezătorii d-na Steliana Băltuță și d-nul Radu Căjvăneanu au avut câte o intervenție, iar la final, părintele Liviu Botezatu, parohul Bisericii SF. M. MC. GHEORGHE de la Poiana Unțeni, partener al nostru în multe dintre actiunile organizate, pe care le mediatizează prin intermediul Revistei de religie, cultură și tradiție  Misiune Ortodoxă, a spus câteva cuvinte, din care redăm: ,,Aceste șezători nu sunt altceva decât momente de socializare, pe care le aveau românii nostri de altădată, care simțeau nevoia să se cunoască între ei, să comunice, să-și păstreze tradițiile, să mențină elementul românesc și totodată și credința. Din păcate în zilele noastre acestea s-au pierdut și le-au luat locul altele de care nu ne leagă nimic…. Toate rețelele de socializare moderne nu fac altceva decât să submineze tocmai aceste tradiții ale noastre. De aceea să ne dăm silința să reînviem aceste tradiții, să le menținem, să le păstrăm, pentru că ele ne vor spune cine suntem noi și nu rețelele de socializare [….]. Putem să le folosim și pe acelea, dar tot în același scop, acela de a ne păstra tradițiile noastre strămoșești,credința,neamul acesta românesc peste care n-au reușit să treacă nici cele mai mari puteri, deși au încercat…”.
Așa cum se obișnuiește, după șezătoare, toti cei prezenți s-au înfruptat din delicioasele bucate tradiționale pregătite și oferite cu drag de gazde, dar și din cele ale oaspeților noștri, care nu s-au lăsat mai prejos.
Seara s-a încheiat într-o atmosferă caldă, plăcută, destinsă, unii dintre participanți exprimându-și bucuria că au participat la această acțiune, alții, mai ales copiii și tinerii, folosind prilejul pentru a se cunoaște, a lega prietenii și pentru a găsi noi pretexte de a fi împreună și cu alte ocazii.

Membrii Asociației Umanitare INIMI LA UNISON implicați în organizarea acestei acțiuni mulțumesc tuturor celor care au participat la șezătoare și până la următoarea ediție speră ca semințele iubirii semănate pe cărările dintre sufletele celor prezenți să încolțească, să crească și să rodească doar bucurie, pace, armonie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu