Hramul satului

postat de pr. Liviu Botezatu

Tradiţii şi obiceiuri româneşti
Anul acesta hramul a fost unul special, care a încercat să reînvie tradiţiile şi obiceiurile locale pierdute.
Dacă acum mai bine de douăzeci de ani păşunea satului era plină de oameni în ziua hramului, de 8 septembrie, în vremurile de azi bătrânii privesc cu nostalgie la şesul de verdeaţă, derulând în minte imagini, gânduri şi aşteptând parcă să se trezească sunetul fanfarei de altădată. 
Unde sunt manifestările şi dansurile populare ale poenarilor? 
Unele parohii îşi păstrează şi astăzi tradiţiile şi obiceiurile locale, altele însă le-au pierdut. Să vadă tinerii de astăzi cum se veseleau românii şi cum prin acele manifestări de veselie nu-L supărau pe Dumnezeu.
În acest sens de reînviere a tradiţiilor şi datinilor populare creştine au fost organizate cu ocazia hramului manifestări cultural - religioase pe o scenă amenajată în locul de altă dată.
După slujba Sfintei Liturghii, câţiva copii şcolari şi preşcolari din parohie au rostit rugăciuni, poezii şi cântece timp de 30 de minute.

Copiii care au recitat au participat şi la alte proiecte ale parohiei noastre în colaborare cu şcoala şi grădiniţa din sat, dar şi la diferite concursuri pe teme religioase.

În partea a doua a programului a fost invitată fanfara de la Balta Arsă, comuna Corni, jud. Botoşani, care a încântat auzul celor prezenţi. La evenimet a fost prezent şi primarul comunei Unţeni Timişag Dumitru.


La final copiii au fost antrenaţi în o horă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu