Dialog spiritual

Dialog spiritual 

autor Vezniuc Ana-Maria, cl. a V-a
Parohia Poiana - Unţeni

Interviu cu părintele din sat
"În data de 20 ianuarie am primit vizita unui grup de jurnalişti care ne-au oferit sprijin în realizarea unor materiale, a unor interviuri. Aceştia au fost întâmpinaţi de elevi şi de  profesorul de română, într-un loc numit "poiana" de unde vine şi denumirea satului.  Părintele paroh le-a dat binecuvântarea.
Subiectul de discuţie  a fost despre  biserică şi rolul ei în promovarea absenteismului, despre ajutorul primit de la Dumnezeu în situaţii grele şi despre felul în care elevii pot  mulţumi lui Dumnezeu.
Nu mi-a fost greu să vorbesc cu preotul din sat pentru că de multe ori i-am cerut sfatul şi din sufletul  lui am primit lumina spre calea cea dreaptă.
- Dumnezeu m-a ajutat când am fost bolnavă, supărată şi atunci când problemele de la scoală îmi dădeau bătăi de cap. Părinte, cum putem să-i  mulţumim lui Dumnezeu pentru ajutorul primit?
- Ei bine,  Dumnezeu nu aşteaptă mulţumiri, el vrea să  mergeţi la biserică, să vă rugaţi  în fiecare zi şi să  faceţi  fapte bune. Se supăra dacă lipsiţi nemotivat, dacă nu daţi ascultare domnilor profesori, dar şi părinţilor.
- Părinte, sunt copii care nu au posibilităţi să meargă la scoală. Se supară Dumnezeu şi pe aceia?
- În nici un caz, pentru cei de care zici trebuie să vă rugaţi mai mulţi, trebuie să-i ajutăm să meargă la scoală şi să-i îndreptăm spre credinţă.
- Părinte, eu cred că pot să îi ajut pe acei copii. Le pot explica că dacă vor merge la scoală, vor învăţa lucruri frumoase, iar la biserica se vor  simţi mai aproape de Dumnezeu, se vor împărtăşi şi vor asculta cuvântul Domnului.
- Părinte, dar violenţa din scoală, ştiţi, am colegi care mai mereu se ceartă, cum putem s-o înlăturam?
- Aţi putea să le explicaţi elevilor aceia că Iisus a suferit şi că bătaia sau vorbele jignitoare nu ajută la nimic.
- Uitaţi, profesorul de română ne-a dat deseori exemple din literatură. Ne-a vorbit despre efectul vorbelor urâte şi despre cel al lipsirii de la scoală.
- Da, lipsind, pierdeţi din materia predată şi nu este bine.
- De ce nu este bine?
- Păi aveţi nevoie de carte, trebuie să învăţaţi ca să ajungeţi ceva în viaţă.
- Dvs. aţi învăţat mult ca să ajungeţi preot? Nu aţi chiulit niciodată de la scoală?
- Ei, nemotivat nu, nu am lipsit…Da, am învăţat, am ascultat de toţi profesorii, am mers des la biserică şi în momentele mele grele am ieşit învingător.
- Ai putea să-mi zici cu ce se aseamănă biserica? m-a întrebat profesorul de română.
- Biserica se aseamănă cu un chip gingaş de copil, icoanele îţi oferă bucuria întâlnirii cu sfinţii, Maica Domnului şi Iisus Hristos. Şi de la Ei primesc puterea de a învăţa la scoală, Ei mă ajută când mi-e greu.
- Iar  îngerii vă  veghează şi vă îndrumă paşii, rosteşte moale părintele. Si sunt sigur că voi, cei adunaţi în această zi aici aţi avut multe de aflat şi că, de acum încolo, viaţa voastră va fi din ce în ce mai frumoasă. Vă doresc succes şi vă aştept în Casa Domnului ori de câte ori simţiţi nevoia.
- Părinte, vă mulţumesc în numele meu şi al colegilor şi vă promitem că nu va vom dezamăgi."

pubilcat de pr. Liviu Botezatu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu