Traditie si Spiritualitate la Scoala Parintilor

TRADIŢIE ŞI SPIRITUALITATE la ŞCOALA PĂRINTILOR

Joi, 6 iunie 2013, începând cu ora 16, la Liceul Tehnologic ,,Sf. Stelian” din Botoşani a avut loc o nouă întâlnire din cadrul proiectului educativ ŞCOALA PĂRINŢILOR.

,,ÎN LUMINA ÎNVIERII - Tradiţii şi obiceiuri pascale” a fost genericul sub care s-a desfăşurat această activitate care a avut un caracter aparte, datorită modalităţii de abordare.

Coordonatorii, prof. Aurel şi Alina Răileanu, Cătălina Hodan, Maria Ciobanu, Florica Hănţescu, Maria Roşu şi Gabriela Lungu au conceput acţiunea în aşa fel încât sa ofere celor peste o sută de participanţi, părinţi, bunici, asistenţi maternali, instructori de educaţie, elevi, pe de o parte posibilitatea de a participa la un concurs de încondeiat ouă şi de pictură pe lingură de lemn şi, pe de altă parte, oportunitatea de a fi martorii unor momente artistice frumoase create de invitaţii speciali care au avut amabilitatea de a participa la această activitate.
 În deschiderea activităţii părintele Liviu Botezatu, parohul Bisericii ,,Sf. Gheorghe” Poiana – Unţeni, a vorbit despre tradiţiile bisericeşti legate de perioada pascală, despre rugăciunile, slujbele speciale care se săvârşesc în această perioadă, despre necesitatea trăirii şi simţirii în Lumina Învierii lui Hristos.

Apoi au încântat cu prezenţa şi prestaţia lor mai multe grupuri de elevi.
- elevii din trupa de teatru ,,MILO ART” şi prietenii lor de la Şcoala Gimnazială ,,Gr. Antipa” din Botoşani, coordonaţi de prof. Oana Elena Răileanu, care au prezentat o scenetă intitulată ,,Ochelarii fermecaţi”;

- Mărioara Borcan, beneficiară din cadrul C.I.T.O. Botoşani, care a interpretat două cântece populare moldoveneşti;

- membrii Cenaclului literar ,,Flori şi stele”de la Şcoala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu” din Dumbrăviţa, comuna Ibăneşti, coordonaţi de prof. Corneliu Drescanu, Gheorghina Guşulei şi Ciurciun Ioan, care au fost protagoniştii unui emoţionant moment literar - muzical cu tematică pascală;

- grupul de elevi de la Seminarul Teologic ,,Sf. Gheorghe” din Botoşani care au oferit un miniconcert de cântări religioase adecvate perioadei liturgice în care ne aflăm;

- grupul de elevi de la Parohia Poiana Unţeni, coordonaţi de d-na învăţătoare Maria Clim şi de d-na educatoare Geta Poenaru de la Şcoala Mânăstireni nr. 2, care au creat de asemenea un moment literar - muzical de excepţie, impresionând asistenţa care  i-a răsplătit cu binemeritate aplauze.

Copiii şi tinerii au primit diplome de excelenţă din partea instituţiei gazdă, icoane şi cărţi din fondul de carte alcătuit din donaţii al cabinetului de religie şi din partea Asociaţiei IHTIS, obiecte de primă necesitate şi alimente neperisabile oferite de Parohia Vovidenia, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Centrul Europe Direct Botoşani. Participanţii la concursul de încondeiat ouă şi pictură pe lingură de lemn au primit, în urma evaluării unui juriu format din părintele Liviu Botezatu, d-na Cătălina Hodan şi doi elevi de la instituţia gazdă, premii şi menţiuni.

La final, elevii Liceului ,,Sf. Stelian” au interpretat, acompaniaţi de întreaga asistenţă Glas de clopot şi Concert de Paşti, două frumoase cântări care fac referire la cel mai mare eveniment din istoria omenirii, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Seara s-a încheiat într-o atmosferă caldă, prietenească în cabinetul de religie al liceului, unde toţi cei prezenţi au gustat din bucatele pregătite cu dragoste de gazde, dintre care nu au lipsit pasca şi ouăle roşii. Mai ales copiii au trăit cu intensitate momentele in care au ciocnit ouă rostind tradiţionalul salut specific perioadei pascale ,,Hristos a înviat! … Adevărat a înviat!”
Şcoala părinţilor este unul dintre cele mai longevive proiecte educative care se desfăşoară la Liceul Tehnologic Special ,,Sf. Stelian”ale  cărui activităţi sunt axate în principal pe consiliere psihologică şi educaţională, în vederea familiarizării părinţilor/ asistenţilor maternali/ instructorilor de educaţie cu metode şi procedee moderne de educaţie care se dovedesc a fi eficiente în cazul copiilor cu cerinţe educative speciale. Acestea au alternat cu activităţi practice sub forma atelierului de lucru( în octombrie, de Ziua Mondială a Alimentaţiei, când s-a desfăşurat şi concursul ,,Bucătar de nota 10” şi la această activitate in cadrul căreia s-a organizat concursul de încondeiere de ouă şi de pictură pe linguri de lemn), cu activităţi artistice, de divertisment ( în ianuarie ,, Şezătoarea la români”, în iunie mini spectacolul cu tematică pascală), cu întâlniri cu poliţistul de proximitate ( în noiembrie ,,Forme ale violenţei şi consecinţele ei”) şi cu activităţi de  consiliere religioasă(în mai, în Duminica Mironosiţelor cu ocazia participării la slujba Sfintei Liturghii la biserica Vovidenia, la sfârşitul căreia părintele paroh Partenie Cristian Apostoaie a vorbit despre pericolele ce pândesc familia creştină şi a îndemnat la păstrarea unităţii familiei creştine care oferă garanţia stabilităţii emoţionale a copiilor şi-i canalizează spre o viaţă curată, creştinească, plăcută lui Dumnezeu).
Relaţia şcoală – părinţi este una reală, vie şi se bazează pe empatie, respect şi mai ales pe iubire, care este cea mai mare poruncă lăsată de Dumnezeu, de împlinirea căreia  a depins întotdeauna reuşita întâlnirilor pe care cei care coordonează acest proiect le organizează pe parcursul fiecărui an şcolar.

de Alina Răileanu,
profesor la Liceul Tehnologic Special ,,Sf. Stelian” Botoșani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu