Şerban şi călătoria marţiană




Ilinca Maria Constantin
Clasa a V-a A, Şcoala Gimnazială Nr. 7
Îndrumător, prof. Laura Buhaciuc

Vă plac proiectele? Ştiţi voi, acele teme pe care le primim uneori la şcoală şi care ne trimit să căutăm, să cercetăm, să întrebăm şi, într-un final, să scriem despre ce am aflat. Mie îmi plac. Tocmai pentru că mă trimit să explorez şi să descopăr singură lucruri noi. La fel şi lui Şerban, eroul nostru din povestea de astăzi. Subiectul preferat al lui este Cosmosul. De fiecare dată când are ocazia, Şerban studiază şi explorează tot ce se poate pe această temă.
            Pentru proiectul de sfârşit de an şcolar, doamna învăţătoare le-a cerut copiilor să scrie despre subiectul are îi pasionează pe ei cel mai mult. Sigur că pentru Şerban a fost o mare bucurie pentru că s-a ivit din nou ocazia să scrie despre Cosmos. Visul lui este să ajungă acolo şi să întâlnească un extraterestru. Pentru mai multe informaţii el a ales să meargă la Planetariul din oraş.
            Ajuns acolo a fost invitat în una dintre încăperile minunate ale Planetariului.Din scaunul lui cu numărul şaptesprezece privea fascinat  imaginilecu planete,stele şi alte corpuri cereşti. Imaginile se derulau prin faţa ochilor săi, purtându-l într-o călătorie imaginară în spaţiul infinit. Dar stai. Ceva pare că se apropie tot mai tare de el. Mai întâi era o mogâldeaţăce se mişca în sus şi în jos pe planeta Marte. Apoi mogâldeaţa devenea tot mai mare, tot mai aproape până când văzu cum un braţ de culoare galbenă se întinde spre el şi într-o lumină orbitoare este tras de pe scaun. Se trezi dintr-o dată, tot pe un scaun, dar într-un alt loc cu totul diferit.
-          Bună, băiat pământean! spuse Gummy Sam.
-          Saltut! Adică... salut! Spuse Şerban uimit de arătarea galbenă din faţa lui.
-          Nu te speria. Şi eu am fost om cândva, dar ne-am mutat aici cu toate rudele cu mai mulţi ani în urmă şi acum ne bucurăm de liniştea planetei Marte. Numele meu de marţian este Gummy Sam.
-          Eu sunt Şerban. Şi eu îmi doresc să călătoresc în spaţiul cosmic, dar după ce îmi voi termina studiile. Acum adun informaţii pentru un proiect despre Cosmos.
-          Ai vrea să afli câte ceva şi despre planeta Marte?
-          Spune-mi, te rog, înainte să ajungeţi voi aici, existau extratereştri?
-          Da, existau. Şi zvonitele vizite ale extratereştrilor pe Pământ sunt adevărate.
-          Aveţi şi muzee aici? Aş dori să aflu mai multe despre istoria planetei Marte şi a locuitorilor ei.
-          Sunt mai multe.
-          Vreau să vizitez şi eu unul, te rog!
Sam l-a condus pe băiat la muzeul de istorie pentru a afla cât mai multe despre planeta Marte şi locuitorii ei. Drumul nu a fost lung, dar destul de plictisitor deoarece pe Marte  nu ai nimic de văzut înafară de clădiri înalte şi foarte mulţi locuitori cu multe maşini. Cam ca în New York, doar că în variantă marţiană. Pe Marte nu sunt păduri. Doar parcuri.
-          Aici nu e nimic interesant! spuse Şerban cam cu jumătate de gură.
-          Ba da, răspunse Gummy Sam. Dacă ai să cauţi dincolo de imaginea cladirilor şi parcurilor, totul este foarte interesant. Dar ai răbdare să ajungem la muzeu. Acolo vei afla mai multe.
Odată ajunşi la muzeu, Şerban a descoperit cu uimire că exponatele erau de fapt nişte holograme ale diferitelor perioade din istoria planetei. Aşa a aflat că materialele din care s-au construit clădirile sunt bucăţi de asteroizi, iar copacii au fost plantaţi de Neil Armstrong şi alţi astronauţi care au ajuns pe Marte. A mai aflat că o bună parte dintre locuitorii planetei provin de pe Pământ şi de pe alte planete care au un mediu mai puţin prietenos. Vizita a fost foarte interesantă şi plină de informaţii care l-au îmbogăţit pe Şerban cu mult mai mult decât o vizită obişnuită la Planetariu.
-          Acum trebuie să mergem acasă, spuse Sam. Mâine vom vedea cum te vei întoarce pe Pământ.
-          Mâine? Nu, nu mâine, spune Şerban. Trebuie să mă întorc astăzi pentru că părinţii mei se vor îngrijora foarte tare dacă lipsesc atât de mult.
-          Ooo, nu trebuie să îţi faci griji. Pe Pământ timpul este oprit acum. Mâine vei plea cu nava X31M care se va transforma în bicicletă când vei atinge pământul, astfel nimeni nu va şti nimic despre călătoria ta.
Şerban ardea de nerăbdare să ajungă acasă, dar mai ales să scrie proiectul său despre planeta Marte şi tot ceea ce aflase în călătoria sa extraterestră. Noaptea a trecut foarte repede pentru că pe marţienii nu dorm cu orele ca noi, aşa că nu a durat mult până a doua zi.
Ajuns acasă se apucă de îndată de proiectul la are a lucrat întregul sfârşit de săptămână cu convingerea că va fi cel mai bun şi mai original prin informaţiile spectaculoase pe are le adunase în călătoria sa extraterestră. Şi chiar aşa a şi fost! Lucrarea lui a fost apreciată de doamna învăţătoare şi a fost selectată pentru un concurs de proiecte de ştiinţă.
P.S. Dacă scrieţi un proiect despre viaţa extraterestră şi căutaţi informaţii inedite, nu căutaţi pe Wikipedia, ci în enciclopedii sau la Planetariu. Veţi găsi mai mult decât informaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu