Grigore Vieru-o figură emblematică în peisajul literaturii românești

Muraru Mariana Amalia, 
prof. înv. primar, gradul didactic I, 
Școala Gimnazială „Octav Băncilă” Corni
Oboroceanu C-tin, 
prof. înv. primar, gradul didactic I, 
Școala Gimnazială „Octav Băncilă” Corni
                   
                  Poet, om politic și jurnalist, Grigore Vieru se numără printre cele mai de seamă personalități din cultura română care a susținut, prin intermediul lucrărilor sale și a implicării active în viața publică, ideea dezvoltării limbii și a literaturii române, necesitatea formării individului în raport cu valorile tradiționale, având totodată un rol deosebit în cadrul Mișcării de eliberare națională din Basarabia.
                  Așa cum afirmă însuși marele poet, „Din milă, din dragoste și din dărnicia Limbii Române am răsărit ca poet. Limba română este destinul meu agitat. Poate că și osteneala mea este o parte din norocul ei în Basarabia”-astfel definindu-se din perspectiva pasiunii pe care o are pentru poezie și pentru limba română. Complexitatea și originalitatea universului poetic al lui Grigore Vieru sunt puse în valoare prin versurile sale dedicate ideii de iubire pentru patrie, exprimându-și astfel viziunea despre lume; devine o portavoce, un reprezentant al omului din popor, oferind totodată o imagine subiectivă a societății în care trăiește și având ca scop mobilizarea românilor în vederea realizării idealului de unificare. Un exemplu elocvent pentru a ilustra această idee este constituit de  poezia „Scrisoare din Basarabia”, adresată românilor de dincolo de Prut, față de care eul liric își exprimă sentimentele de afecțiune, de dor și totodată de regret pentru „vorba rătăcită/Ce despre tine, frate, -am spus.”, întrucât „În vremea putredă și goală/Pe mine, frate, cum să-ți spun,/Pe mine m-au mințit la scoală/Că-mi ești dușman, nu frate bun”, evidențiind astfel realitatea crudă a lumii postbelice, dominată de un regim marcat de existența unei dictaturi, proiectată pe fundalul unei societăți degradate, îndoctrinate, ce reprimă orice încercare de apropiere dintre românii din Basarabia și cei din România: „Aflând că frate-mi ești, odată/Scăpai o lacrimă-n priviri/Ce-a fost pe loc și arestată/Și dusă-n ocnă la Sibiri”. Vieru nu s-a limitat numai la activitatea scriitoricească pentru a se impune în rândul compatrioților săi,  ci a participat și la eliberarea națională a românilor din Republica Moldova și a militat pentru alipirea Basarabiei de Patria-mamă. Printre numerosele poezii scrise pe tema patriotismului cele mai semnificative sunt „În limba ta”, „Asa e, frate”, „Basarabie cu jale”, „Cântec basarabean”, „Sărmana țară”, „Basarabia uitată”.
              Copilaria dificilă- marcată de moartea tatălui, lipsurile materiale și boala de plămâni de care suferea- au devenit principala sursă de inspirație pentru poezii precum „Cântecul mamei”, „Tata”, „Buzele mamei”, „Făptura mamei”, ce vădesc atitudinea de elogiere, respectul, devotamentul, iubirea, precum și nostalgia, durerea pierderii părinților. Poetul își expune   într-o manieră unică concepția asupra lumii în care trăiește, reunind în poeziile sale, alături de paternitate și devotamentul pentru patrie, teme precum iubirea neîmplinită (în poemul „E-o liniște iubirea?”), alegoria viață-moarte ( în poezia „Ars poetica”), motivul jertfei pentru patrie ( „Strigăt de deznădejde”).
Printre numeroasele distincții atribuite poetului ca recunoștință a meritelor sale, amintim Premiul „Iosif Glăvan” al Comsomolului, pentru „Versuri”(1965), Premiul de Stat al Republicii Moldova, pentru „Un verde ne vede”, Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen”(1988), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, pentru „Albinuța”(1994), Premiul „Lucian Blaga”(1994). Alături de poemele închinate  dragostei de mamă, de cele ce trezesc conștiința națională și de cele ce consfințesc graiul românesc, Vieru a scris zeci de cărți destinate copiilor, cum ar fi „Muzicuțe”(1958), „La fereastra cu minuni”(1960), „Bună ziua, fulgilor”(1961), „Ce poezie știi tu?”(1961), „Făt-Frumos, curcubeul”(1961), „Cum mi-am învățat băiatul cifrele și număratul”(1963), „Făgurașii”(1963), „Mulțămim pentru pace”(1963), „Soarele cel mic”(1963), „Duminica cuvintelor”(1969), „Trei iezi”(1970), „Codrule, codruțule”(1970), „Mama”(1975), „Albinuța”(1979), a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău, titul de „Cetățean de onoare” al municipiului Craiova.
În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, întorcându-se din localitatea Cahul, situată în sudul Republicii Moldova, unde participase la o ceremonie consacrată poetului Mihai Eminescu, a fost grav rănit într-un accident rutier, automobilul izbindu-se de stâlpul unui panou publicitar, iar Vieru a fost internat la „Spitalul de Urgență din Chișinău”, unde a decedat două zile mai târziu, pe 18 ianuarie, în urma mai multor complicații, fiindu-i afectate creierul, cutia toracică și abdomenul, iar șansele de supraviețuire fiind considerabil reduse. Poetul a fost înmormântat la 20 ianuarie în cimitirul central de pe strada Armeană din Chișinau, la ceremonial asistând câteva zeci de mii de oameni, numiti de către Dan Dungaciu „diviziile lui Vieru”. Această zi a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, întreaga republică ținând un moment de reculegere în onoarea poetului. După trecerea sa în neființă, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, numele său a fost atribuit câtorva școli din Republica Moldova, unui bulevard din Chișinau, unei străzi din Iași și a uneia din Buzău.
Poet al neamului, iubitor al patriei, al graiului românesc și al mamei, Grigore Vieru rămâne consemnat în istoria literaturii române datorită spiritului național, al dragostei care-l impulsionează să-și manifeste convingerile și speranțele într-un amalgam de versuri, ce converg către împlinirea aceluiași scop: iubirea.


Bibliografie:
Vieru G., Cele mai frumoase poezii, București: Editura Jurnalul, 2009
Vieru G.,  Rădăcina de foc, București: Editura Univers, 1988




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu