Cazurile de rezolvat ale unui ierbocolog




Ilinca Maria Constantin
Clasa a V-a, Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani
Îndrumător – prof. Laura Buhaciuc

            Mulți dintre noi se întreabă încă din copilărie ce meserie să își aleagă. Eu nu prea m-am întrebat. Pur și simplu m-am lăsat dusă de iubirea față de natură, plante și animale. Astfel mi-am găsit meseria potrivită și neobișnuită, deopotrivă. Am devenit ierbocolog.
            Dar poate vă întrebați ce e acela un ierbocolog. Ei bine, cred ca mai interesant ar fi să vă povestesc cum am ajuns eu să am această meserie și cum a fost prima mea zi de muncă. Astfel veți înțelege singuri cu ce mă ocup.
Eram în ultimul an la Liceul de științe ale naturii și mereu căutam să folosesc cunoștințele învățate. Așa că mă implicam în tot felul de activități care să mă ducă în mijlocul naturii. Pădurea, pajiștile erau cele mai frumoase locuri pentru mine. Într-o zi, pe când căutam să mă înscriu ca voluntar, am văzut un anunț prin care o clinică veterinară  căuta un ierbocolog. Condițiile erau îndeplinite. Mai puțin una: încă nu absolvisem facultatea. Dar pasiunea mea era atât de mare încât m-am prezentat la clinică:
-          Bună ziua!
-          Sărut mâna, domnișoară! mi-a răspuns un domn politicos.
-          Am văzut că aveți nevoie de un ierbocolog. Numele meu este Ilinca, eu iubesc natura și plantele și îmi doresc să lucrez la dumneavoastră.
-          Impresionant! Niciodată nu am mai cunoscut un candidat atât de îndrăzneț. Mâine vă așteptăm să începeți activitatea.
-          Cum?! Mă angajați fără interviu?
-          Da! zise el. Curajul dumneavostră m-a convins.
-          Vă mulțumesc mult, domnule. La revedere!
Am ieșit țopăind de bucurie și nerăbdătoare să ajung acasă și să le povestesc părinților mei.
A doua zi, după școală, m-am prezentat la lucru. Deja mă așteptau colegele mele, Sara și Iulia, care se confruntau cu un caz mai special. După ce am făcut turul clinicii împreună, am mers în laboratorul unde se studiau efectele secundare ale consumului de iarbă lungă asupra cailor. Le-au fost semnalate mai multe cazuri de cai din ferme, care se comportau ca niște cai neîmblânziți și clinica trebuia să îi trateze. În clinică se afla internat Fulger, o mândrețe de cal ce era de nerecunoscut de când se îmbolnăvise. Toată lumea credea că de vină este iarba lungă de pe pajiștile din zonă, unde pășteau caii. Nu am mai stat pe gânduri și am pornit spre pajiști, unde am analizat cu atenție ierburile, le-am mirosit, am cules mostre și m-am întors repede în laborator. Până acum nimic nu mi se părea a fi în neregulă cu iarba lungă. Dar trebuia să găsesc repede cauza și eram aproape convinsă că nu iarba era aceasta. Cei de la Primărie deja se pregăteau să distrugă iarba și să are pajiștea, așa că timpul era foarte scurt.
I-am rugat pe colegii mei din laborator să facă o analiză pentru mucegaiuri în timp ce eu am luat la citit cărțile mele. Inima îmi spunea că ceva rău era pe pajiștile acelea. Și da, mi-am amintit că un anumit mucegai al ierbii inalte poate să le dea cailor simptome de turbare. Și mucegaiul apare ca urmare a umidității. În ultimele săptămâni a plouat foarte mult, așa că ... Și iată că de la laborator, colegii mei mi-au adus rezultatul: mucegaiul verde al ierbii lungi era prezent. Uraaa!!!! Pajiștea a fost salvată. Tot ce trebuia făcut era să avem răbdare ca soarele să usuce pajiștea și astfel mucegaiul să dispară. În acest timp caii urmau să fie ținuți în grajduri și să fie hrăniți cu cereale și ierburi uscate. Astfel, în câteva săptămâni totul va fi ca înainte.
Prima mea zi ca ierbocolog a fost un succes și asta m-a bucurat foarte,foarte mult. Dacă iubiți natura și sunteți curajoși puteți deveni și voi ierbocologi!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu