Grigore Vieru - poetul unirii





Lișman Irina-Petruța, profesor pentru învățământul primar, gradul II, Seminarul Teologic ,,Veniamin Costachi!”- Mănăstirea Neamț (Structura Lunca)

Motto:,,Nu aștept să vină timpul meu, ci Țara mea”(Grigore Vieru)

            Grigore Vieru este poetul care a reușit să transmită la cel mai înalt nivel emoțional, dorința basarabenilor care doresc să fie numiți din nou, firesc, români. Iar pentru admiratorii din România, a avut rolul de a-i sensibiliza față de durerea aproapelui de peste Prut.
            Dacă de multe ori integrăm termenul ,,unire” în sfera politicului, nu înseamnă că nu ținem cont și de sensul spiritual. Între Basarabia și România nu a încetat niciodată să existe o unire ,,în cuget și-n simțiri”, asta datorită aceleiași credințe păstrate și apărate de marii voievozi români și faptului că același grai răsună de veacuri în baladele, doinele, colindele și poeziile de pe ambele maluri ale Prutului. Multă durere au adunat apele Prutului și Bunul Dumnezeu a rânduit ca pe malul basarabean să se nască Grigore Vieru, nu într-un palat, ci într-o căsuță modestă luminată de evlavia mamei sale, care s-a ostenit cu jertfelnicie și dragoste să-și îndeplinească cât mai bine datoria. Chipul mamei sale e prototipul femeii creștine, în context românesc: ,,Oh, și crede-așa într-Însul,/Că în ochii ei cei uzi/Chipul Lui de pe icoană/Se arată și-L auzi.” Mama și patria au fost marile sale iubiri. Când i-a murit mama, a conștientizat că este muritor și s-a alinat cu gândul că are o patrie, deși a simțit că nu mai este copil. În ființa mamei sale a adunat dragostea de credință, dragostea de limba română și dragostea pentru patria română.
            De-acolo, de pe malul basarabean al Prutului, Grigore Vieru privea ca spre veșnicie și își dorea mai mult ca orice să ajungă pe celălalt mal, sufletul său simțind amarnica durere a României sfâșiate. Pentru el nu putea să fie decât o Românie întreagă. În 1973 i se îndeplinește dorința arzătoare de a ajunge în România și mărturisea : ,, Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul.”
            În perioada 1987 – 1989 participă cu înflăcărare și curaj, alături de alți intelectuali basarabeni, la bătălia pentru limba română. La 31 august 1989 bătălia este câștigată și se votează legea care consacră folosirea limbii române ca limbă oficială și revenirea la alfabetul latin, așa cum era firesc: ,,Ci doar în limba ta / Durerea poți s-o mângâi / Iar bucuria / S- o preschimbi în cânt.”
            Din 1990 este ales membru de onoare al Academiei Române și participă la numeroase evenimente din diferite localități din România, unde este primit cu respect și admirație, pentru mesajul său naționalist, unificator.
            Poeziile lui Grigore Vieru se caracterizează prin oralitate și pot fi ușor memorate datorită muzicalității și atractivității versurilor, fiind îndrăgite și înțelese de cititorii și ascultătorii de toate vârstele.
            A plecat spre veșnicie cu dorul neîmplinit și privește probabil și de-acolo cu durere cum frații sunt despărțiți de frați, deși își plâng durerile în aceeași limbă.
            Dar dacă dorul nu i-a fost împlinit în timpul vieții pământești, în ziua când Basarabia va reîntregi România și sufletul său se va bucura în veșnicie!

Bibliografie:
1.      Vieru Grigore, Taina care mă apără, Editura Princeps Edit, 2008, Iași
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu