Grigore Vieru, între Basarabia și România





Adăscăliței Maria,prof.înv.primar,grad didactic I, Școala Primară Nr.2 Roma

S-a născut în luna lui făurar, anul 1935, ziua 14, omul și poetul ales de Dumnezeu și trimis pe pământ pentru a fi o punte de suflet a neamului românesc din stânga și din dreapta Prutului.
Poetul inimilor basarabeane, un maestru al cuvântului, a trecut prin filtrul inimii sale, dragostea de mamă, patrie și neam. Versurile sale pline de o tristețe luminoasă, au făcut ca în timp și în spațiu să legene apele blânde și dulci ale Prutului, pentru a-și îndeplini un vis, o speranță cu care s-a hrănit ani buni. ,,Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Și visul său a devenit realitate în anul 1973, când ajunge în România în zona mănăstirilor din Moldova.
Anii studenției i-au adus în oglinda sufletului șansa de a-i cunoaște opera marelui poet român Mihai Eminescu. Mai târziu marturisea într-un interviu că poezia lui Eminecu a fost pentru el ,,manualul fundamental de limba română’’ iar publicistica marelui poet ,,manualul fundamental de istorie’’.
Asemeni Luceafărului poeziei românești și-a iubit poporul și cu penelul a gravat simplitatea versului celor îndrăgostiți, a copiilor și maturilor. Întreaga sa operă literară are o muzicalitate și o frumusețe aparte, de pildă în poezia Eminescu : ,,La zidirea Soarelui,se știe,/ Cerul a muncit o veșnicie/ Noi, muncind în tocmai, ne-am ales cu,/ Ne-am ales cu domnul Eminescu”, versuri cântate într-un mod maestuos de bunii săi prieteni Doina și Ioan Aldea Teodorovici.
Cu mult înainte de a trece Prutul, puntea sufletului românesc și a ajunge pe pămânul fraților români, le-a dedicat acestora poeme în volumul de versuri lirice ,,Numele tău’’. Trei dintre aceste poeme din volum poartă numele ,,Tudor Arghezi’’, ,,Lucian Blaga’’, ,,Brâncuși’’, iar altele două poeme îi sunt închinate poetului contemporan Nicolae Labiș și lui Marin Sorescu.
Poetul cu chip blând și cu suflet de copil și-a creat un crez al visului său de a ne uni prin cuvânt, prin bunătate, prin dragoste pentru popor. Cuvintele MAMA, PATRIE, ISTORIE merită a fi scrise și rostite cu majuscule în creația viereană; prin ele poetul a pătruns în rândul scriitorilor români ca fiind omul de cultură cu un rol deosebit în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia.
Legătura cu România o are și din momentul în care primește o invitație oficială din partea Uniunii Scriitorilor din România pentru a veni în țară și acceptă invitația vizitând de această dată Transilvania (1974). Acum Prutul e mai limpede, mai primitor și după înca trei ani va reveni alături de soție pentru a vizita orașele București, Constanța, Cluj-Napoca și Iași.
A fost prezent pentru ultima dată la manifestarea omagială a lui Mihai Eminescu și la întoarcerea spre țară, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, un cumplit accident avea să-l țină departe de viață și în data de 18 trece în neantul nemuririi. Se întrepătrund parcă gândurile ce le menționase în 1964 în revista ,,Nistru’’ în poezia dedicată lui Mihai Eminescu: ,,Știu: cândva, la miez de noapte,/Ori la răsărit de Soare,/Strânge-mi-s-or ochii mie/Tot deasupra cărții Sale’’.
E greu să vorbești la trecut de poetul contemporan cu noi, cu poeții și scriitorii români care l-au cunocut și i-au apreciat creația sa, izvorâtă dintr-o trăire atăt de românească.
O petală de dor românesc de pe plai botoșănean va ajunge cu gândul la mormântul poetului tot într-o zi din luna lui făurar, 14, ziua comemorării Omului legat prin suflet și credință de Basarabia și România.
În memoria marelui poet:

Găsit-a vremea timp de-odihnă,
Rămâi, poete, o veșnică-amintire-n tihnă.
Iarna e anotimpul morții Tale.
Găsit-a vremea timp de-omagiere,
O fi trecut un secol de durere,
Regrete, rugăciuni, istorie.
E timpul să-nțelegem- e omagiere!

Văzut-a Prutul, apa-i înghețată
Iar țara, doru-n ea te poartă.
E greu de ascultat cum sună
Rămasul bun de țară și de mumă.
Un timp, un dor, o rugă împreună.
(Adăscăliței Maria- ,,Omagiere”)



Bibliografie:
1.                       Grigore, Vieru, 1964, Legământ publicată în Revista Nistru.
2.                       http:/www.grigorevieru.md/bibliografie
3.                       http:/www.timpul.md/articol/grigore-vieru-unpoetabsolut
4.                       http/poezii.citatepedia.ro/de.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu