Grigore Vieru, între Basarabia și România - Grigore Vieru, poetul marelui vis

 


 

 

Florescu Maria, prof. înv. primar, grad didactic I, Liceul de Arte “Plugor Sándor”

 

Grigore Vieru a fost unul dintre marii poeți care au scos în evidență, în stilul desosebit, poezia și poezia pentru copii. Pe lângă numeroasele volume de versuri, Grigore Vieru s-a impus ca un precursor credincios al idealurilor naţionale ale românilor din stânga Prutului, militând pentru oficializarea limbii române în Basarabia, pentru reunirea ei cu România. De asemenea, a avut un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor din Basarabia.

Doresc să evidențiez faptul că, deși Grigore Vieru s-a născut și a trăit dincolo de granițe, a luptat pentru unitatea neamului. Consider că este poetul tuturor românilor și este foarte important ca cei mici să-l cunoască și să-i aprecieze creațiile, să fie mândri că pot să-i recite minunatele poezii. Am auzit numele marelui poet pe buzele școlarilor de multe ori, cel puțin, pe ale copiilor de vârstă școlară mică și cred că acei copii care au intrat în contact cu poeziile lui Grigore Vieru, au simțit multe și variate trăiri, precum bucurie, tristețe, surprindere, teamă, rușine, îngrijorare, optimism… În 1988, primește cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii, Diploma de Onoare Andersen.


Cineva l-a întrebat odată: „De unde veniți, domnule Grigore Vieru?”, iar poetul a răspuns: „Vin din Basarabia, unde românii sunt săraci de mângâiere. Mângâierea noastră e Limba Română. Mângâierea noastră e iubirea. Mângâierea noastră e credinţa în Dumnezeu.” (documentar tv). Cred că răspunsul poetului ar lăsa fără cuvinte orice om, mai cu seamă un român.

În primul rând, prin ceea ce a scris și a gândit, Grigore Vieru s-a dovedit o voce importantă în peisajul poeziei românești. Scrierile sale au îmbogățit limbajul poetic cu stări de spirit de o rară autenticitate.

În al doilea rând, minunatele rime aduse la viață de graiul său inconfundabil trebuie amintite în toate manualele școlare, spre exemplu, în manualele de istorie, deși Grigore Vieru rămâne prezent printre noi din prisma literaturii. Așadar, creațiile sale scriu și pagini din Istoria României.

Potrivit www.eparhia-edinet.md., în Casa-muzeu "Grigore Vieru", din satul său natal, Pererâta, există şi o anexă cu expoziţia creaţiei lui Grigore Vieru, cu volume de poezii editate pe parcursul anilor, manuscrise, fotografii, volume de traduceri şi critică literară. Cred că aceasta este o mare ocazie, pentru noi toți, de a descoperi cine a fost omul Grigore Vieru, căci însuși din creațiile sale putem afla acest lucru.

Consider că este deosebit de importantă informația potrivit căreia, în anul 1970, a apărut Abecedarul, elaborat de către Vieru în colaborare cu scriitorul Spiridon Vangheli. De pe acest manual, modificat însă, de-a lungul timpului, învaţă şi în prezent, basarabenii în clasa I. Și tot la fel de important este faptul că în anul 1993 fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Așadar, acest mare poet, a fost sursă de inspirație pentru mulți compozitori basarabeni, dar și români, a fost o minte strălucită, iubitor de neam și țară, o voce singulară, de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei româneşti.

„Este interesant să observăm că cele mai multe cuvinte româneşti care exprimă lucruri esenţiale sunt compuse din cinci litere: Iisus, Crist, Maria, Paşti, cruce, preot, altar, Putna, soare, stele, pâine, izvor, lapte, iarbă, copac, codru, munte, Mureş, maică, limbă, doină, nuntă, copil, botez, frate, vatră, moşie, hotar, român… Să fie oare la mijloc o simplă coincidenţă numerică? Nu stă oare această cifră a sunetelor româneşti sub semnul unei taine?”, spunea Grigore Vieru. Interesant…! Eu sunt Maria și sunt onorată “să trăiesc” printre poeziile marelui poet Grigore Vieru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie:

Vieru, G., (2009), Grigore Vieru - cele mai frumoase poezii, Editura Jurnal Național, București.

Vieru, G., (2014), Omul duminicii. Cuvinte înlăcrimate, cuvinte de neuitat pentru poetul Grigore Vieru, Editura Prut, București.

Vieru, G., (2018), Albinuța, Editura Cartier, Chișinău.

https://www.limbaromana.md/index.php?go=articole&n=229

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu