Grigore Vieru – o viață în umbra unui vis

 

 

 

Podovei Marcela

Limba și literatura română, gr. I,

Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, jud. Botoșani

 

             

              Grigore Vieru este poetul basarabean în pieptul căruia a bătut toată viața o inimă de adevărat român. Și-a făcut auzită vocea încă de tânăr. Studiile superioare și slujbele în serviciul comunității l-au făcut conștient de ceea ce reprezintă pentru semenii săi. Astfel, întrega sa activitate literară, culturală, socială a slujit visului măreț al unirii cu patria- mamă, România. Un suflet nobil, sensibil, dar temerar în același timp, se întrevede în versurile sale de un lirism pur și original.

             Moare însă fără să-și vadă visul împlinit, dar nu înainte de a-și exprima clar, atât crezul propriei existențe, cât și dorința care pulsează în inimile tuturor românilor.

      

              Grigore Vieru a fost unul dintre liantele puternice între cele două maluri ale Prutului. Mereu cu inima tânjind după sânul patriei mamă, mereu cu gândul la îmbrățișarea fraților din România, mereu cu tonul cald al limbii strămoșești în versuri, poetul a urmat nestingherit împlinirea unui ideal. Nu mai este pentru nimeni un secret că visa la unirea Basarabiei cu România și la unirea într-un cuget și o limbă a tuturor românilor, un vis pe cât de măreț pe atât de greu de realizat.

              Născut în Republica Moldova, la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, fostul județ Hotin,  Grigore Vieru a fost fiul lui Pavel și al Eudochiei Vieru, plugari români, datorită cărora a păstrat un dor nestins față de pământul strămoșesc. A absolvit primele șapte clase în satul natal, iar școala medie în satul Lipcani. Spiritul ludic, gingaș și visător, de care era cuprins și care l-a caracterizat mereu, a dus la apariția volumelor  pentru copii: ‘’Alarma’’ în 1957 ca debut, apoi, în anul următor, odată cu finalizarea cursurilor la Institutul Pedagogic ,,Ion Creangă” din Chișinău și la Facultatea de Filosofie și Istorie, apare volumul ,,Muzicuțe”. Mai târziu, după căsătorie și slujbele de la revista ,,Nistru” și editura ,,Cartea Moldovenească” ies de sub condeiul lui poeme pentru cei mici adunate în volumele ,,Făt-Frumos” și ,,Curcubeul” și ,,Bună ziua, fulgilor!”. În 1964 aduce un omagiu marelui poet Mihai Eminescu prin poemul ,,Legământ”.

                 După premiul Republican primit pentru literatură pentru copii și tineret, Grigore Vieru prinde avânt și publică poemul ,,Bărbații Moldovei”. Curajul lui este apostrofat însă și poezia este interzisă. Originalitatea aparte a scriitorului care calcă pe urmele idolului Mihai Eminescu, ia formă în volumul de versuri ,,Numele tău”. Drept dovadă, opera este considerată atât de importantă de critica vremii încât este integrată ca materie de studiu în programele de cursuri de la Facultatea de Literatură Națională Contemporană. Poemele cuprinse În acest volum aduc o notă distinctivă în lirica basarabeană postbelică prin versuri închinate personalităților de frunte ale artei românești, cum ar fi Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuși, Nicolae Labiș, Marin Sorescu. Același impact îl are și ,,Duminica cuvintelor”, volum ce apare în 1969, devenind obligatoriu în grădinițe.

                  În tot acest timp, Grigore Vieru cultivă neîncetat dorința împărtășită de nenumărați semeni basarabeni, reîntregirea teritorială a României. Este susținut  în publicarea Abecedarului de mai mulți învățători. Însă, după apariția volumului pentru copii ,,Trei iezi”, în 1970, este considerat naționalist datorită poeziei ,,Curcubeul”, închinată tricolorului, aspect ce duce la retragerea cărții. Începând din anul 1973, legăturile poetului basarabean cu celălalt mal al Prutului încep să se concretizeze și să se întărească. După o întâlnire cu redactorii revistei ,,Secolul XX”, este invitatul oficial al Uniunii Scriitorilor din România, sub conducerea lui Zaharia Stancu. Cu această ocazie admiră Transilvania, vizită ce duce la nașterea volumului ,,Aproape”. Poemele sale însuflețesc Basarabia, și, la sfârșitul anilor 80, ia naștere Mișcarea de Eliberare Națională, în fruntea căreia, Grigore Vieru devine vocea celor care îți strigă deșteptarea conștiinței naționale și dorința ca limba română și scrierea latinească să fie aprobate ca oficiale.

                   Poetul moare însă la 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier, fără să-și vadă visul împlinit. A lăsat însă o moștenire fără preț celor rămași cu același dor în suflet. Lirica sa profundă, prin cele trei aspecte definitorii, patria, mama și graiul, vorbește despre istoria neamului românesc. Fiind întrebat odată de unde vine, răspunsul său a fost unul grăitor: ,,Vin din Basarabia, unde românii sunt săraci de mângâiere. Mângâierea noastră e Limba Română. Mângâierea noastră e iubirea. Mângâierea noastră e credința în Dumnezeu.” Nădejdea la Cel de sus și jertfirea pentru ceilalți au fost crezul vieții sale, pe care l-a lăsat inscripționat chiar pe piatra mormântului său: ,,Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi!”. A explicat că a fi iarbă e, de fapt, procesul complicat prin care s-a străduit o viață să se dedice celor din jur până la moarte, până va deveni, simplu, fir de iarbă!

                  

 

 

 

 

 

 

     Bibliografie:

Grigore Vieru, ,,Acum și în veac”, ed. Litersa, ed. III,

Grigore Vieru, ,,Taina care mă apasă”, ed. Princeps, 2008

www.grigorevieru.md

www.doxologia.ro

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu