Grigore Vieru, poetul tuturor

 

Grigore Vieru, poetul tuturor

 

Axinte Iulia, profesor pentru învățământ primar, grad didactic I, Școala Gimnazială ”Ioan Murariu” Cristinești

 

O graniță șerpuită ce străbate două lumi care tainic cândva au fost unite, frânge două țări ce pentru Grigore par doar una. Poetul dezice legile ce despart categoric țările, sabotează lirica diferită a poeților de peste granițe și unește inimile cetățenilor.

Tematica lui Grigore Vieru este aparent simplă, dar foarte profundă – a scris poezii despre mamă, natură, sat, poezii cu caracter social, abordând de asemenea valorile și tradițiile românești.

 În textul liric ,,Tu iarbă, tot ai mamă?", poetul abordează în descendență lirică motive precum cel al iubirii față de mamă, ce simbolizează dependența față de partea maternă, care oferă căldură sufletească și iubire.


Pe un alt plan poetic, scriitorul a înțeles pe deplin durerea celor despărțiți de soartă și s-a simțit întrutotul dator să le recompenseze suferința. Granițele între care viața lui Grigore Vieru s-a desfășurat, dobândesc conotația de despărțitoare a două etape ce au marcat profund existența acestuia. Granița desparte poezia inocentă de cea reală, dureroasă, ce arată partea mai puțin desfătătoare a vieții. Poemul său ce surprindea într-o manieră poetică inedită vârsta fragedă a copiilor, s-a metamorfozat peste noapte într-un poem simbolist ce sublinia durerea de a fi despărțit de țara copilăriei tale. Îndeletnicirea proaspăt însușită a introdus poetul într-o perioadă de introspecție ce i-a oferit prilejul de a medita asupra existenței sale. Neliniștea provocată de nedreptatea de a-i fi luat plaiul pe care a crescut, nu a putut fi curmată până la momentul scrierii unei poezii cu o puternică intensitate ,,Din Basarabia vă scriu".

 Probabil cel mai implicat poet la momentul acelor acțiuni, Grigore Vieru a purtat mereu în suflet identitatea asumată la naștere, cea de român. În conduită cu dragostea adolescentină, inima inocentă și zâmbetul unui patriot convins, Vieru a reușit fără să se străduiască să-și facă existența remarcată, prin simpla sa implicare la momentul potrivit.

 Ca om politic, Grigore a fost o figură importanță ce și-a lăsat amprenta prin emoția unui romantic și judecata unui avocat. Știind să se adapteze contextelor, puterea de comprehensiune a lui Vieru a fost expusă în mod inconștient de către acesta, prin intermediul ocupațiilor intelectuale ale acestuia.

Consider că Vieru a fost și va fi un poet deosebit, aflat la granițele unei existențe sentimentale, dând dovadă de o capacitate aparte în ocupațiile sale.

Bibiogafie:

https://www.povesti-pentru-copii.com/poezii-pentru-copii/grigore-vieru.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu