Poetul patriei, al mamei și al copiilor

 

 

Cojocaru Alina

Profesor învățământ primar, grad I,

Școala Profesională ,,Sf. Ap. Andrei" Smîrdan

Structura: Școala Primară ,,C-tin Tincu" Lișna

 

Rămas în amintirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului ca poet iubitor de neam, care a slăvit mama în poezia sa și care l-a avut mereu ca model pe Eminescu, Grigore Vieru a avut o intensă activitatea dedicată copiilor. 

„Grigore Vieru este un mare și adevărat poet. El transfigurează natura gândirii în natura naturii”. (Nichita Stănescu)  

Poetul nostru drag e plecat sus și ne veghează. Zi de zi, an de an, e tot mai departe, însă neuitat! Grigore Vieru este poetul începuturilor, ființă pământeană și nepământeană deopotrivă, umedă de roua lacrimilor vărsate de-a lungul veacurilor de românii basarabeni. Sursa poeziei domniei sale  este viața în toată complexitatea ei: copilăria, bucuria tinerească, neliniștea, suferința iubirii absolute.


Poezia sa este didactică, e o carte de lectură eternă_ o viață de om de la naștere la moarte, transpusă în forme parabolice, uneori moale și fin, alteori aspru, retoric și povățuitor.

În fiecare an, de ziua poetului Grigore Vieru, vreau să scriu ceva inedit, dar nu-mi iese, deoarece el este prea al nostru, este în casa fiecăruia prin cărțile sale pentru toate vârstele.

În fiecare an, mă face tristă poezia lui Grigore Vieru pentru că, aproape întreaga suflare  sărbătorește, pe 14 februarie, așa-zisa zi a îndrăgostiților, legată de numele unui călugăr, care nu se știe din care timp și spațiu a venit la noi de vreo câțiva ani. Încă de pe data de 13 februarie, școlile de toate nivelurile se pregătesc de această zi. Toți uită cu desăvârșire de Poetul care i-a crescut, i-a educat și i-a făcut oameni. Pentru că ziua poetului este o zi a sufletului, fără iz de comunicare. Dacă l-am schimba pe așa-zisul sfânt Valentin cu poetul nostru, pe 14 februarie, afacerile ar sta locului. Doar dacă vreo două-trei buchețele de flori vor apărea la bustul poetului sau la cimitir...

Grigore Vieru e citit în grădinițele și școlile noastre cu anumite ocazii. Preșcolarii  încă se bucură de „Albinuța”. Școlarii mici de ,,Două mere”.  E o mare șansă că avem acces la comoara poetului! Și totuși, praful reușește să prindă contur uneori pe opera scriitorului, a poetului pe care ni l-a dat pământul chinuit al Basarabiei Române. De cele mai multe ori reprezentanții culturii vin în grabă la asemenea manifestări, stau un pic și pleacă englezește, fără emoții și trăiri. Ei trec în revistă, cu mare ușurință, o viață de poet, o întreagă epocă a poeziei nemuritoare a unui bun român – Grigore Vieru.

Mare bucurie trebuie să fie pentru cei ce au fost contemporani cu poetul și omul Grigore Vieru. Au  putut să-l privească în ochi și să vadă acolo copilul, izvorul, mama, femeia, patria, întreg poporul românesc. Prin poezia sa, prin publicistica și aforismele sale, fiecare l-ar putea vedea pe Dumnezeu și ar spune: „Toate le ierți,/Doamne de Sus,/Cu iubire măreață,/Chiar și pe cei/Care ne-au dus,/În Siberii de gheață”.

„Grigore Vieru îl avea pe Dumnezeu în suflet, el a îndumnezeit lumea. Nu mai ştiu un alt creator a cărui fiinţă să se contopească într-atât cu cele scrise. Aici este forţa cea mai mare a lui Vieru – creaţia lui vine dintr–un izvor divin. Nu te poate cuceri opera celui care te trimite la biserică, iar el rămâne acasă şi chefuieşte cu diavolul!”, ne spunea Spiridon Vangheli.

 

Bibliografie:

VIERU, Grigore, Acum și în veac, Editura Litera Internațional, București – Chișinău 2001

www.bncreanga.md/scriitori/Vieru

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu