Grigore Vieru, între Basarabia și România

 

 

 

P.I.P. Postolache Grigorina, învățător, grad didactic II,

Școala Gimnazială nr.1 Perieni

Grigore Vieru, unul dintre cei mai mari poeţi ai neamului românesc, s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, de lângă Prut, în familia lui Pavel şi a Eudochiei Vieru, şi a trecut la cele veşnice la Chişinău, la 18 ianuarie 2009. Prin întreaga sa operă, prin activitatea literară și publică, Grigore Vieru a promovat conștiința unității spațiului cultural românesc, fiind prezent cu totală dăruire de sine în miezul fierbinte al celor mai importante evenimente desfășurate pe ambele maluri ale Prutului. Poetul a reprezentat un model de patriotism şi un simbol care şi-a câștigat un loc de cinste în cultura României.

După prima vizită în România, în anul 1973, datorată teleormăneanului Zaharia Stancu (pe atunci președintele Uniunii Scriitorilor ), Grigore Vieru, întors la Chișinău, a făcut următoarea mărturisire : ”Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Replica, devenită celebră, venea din inima unui român adevărat, care se adresa cu atâta căldură fraților de pe ambele maluri ale râului care și acum, nedrept și ilogic, îi desparte. Celor aflați în PATRIA MAMĂ, le spunea: „Mi-e dor de voi și vă sărut. ”.


Implicarea lui în prima linie a Mișcării de Eliberare a Basarabiei, poeziile sale (multe devenite cântece) joacă un rol important în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Grigore Vieru s-a aflat în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale având un rol fundamental în trezirea conştiinţei naţionale a românilor de peste Prut. S-a numărat printre fondatorii Frontului Popular din Moldova, precum şi printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989.

Este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și luptă pentru împlinirea unui alt vis: votarea limbii române ca limbă oficială și trecerea la grafia latină. Victoria aceasta îi aduce mare fericire, dar îi atrage și (mai) mulți dușmani, urmând ani de prigoană...."Limba română este întâia graniță a țării mele care trebuie păzită." Gr. Vieru

„O poezie precum „În limba ta” ni se prezintă ca o profesiune de credinţă a unui scriitor cetăţean, ce a aşezat mereu, mai presus de propria fiinţă, idealurile neamului, celebrând, în versuri înfiorate de patos, limba română, limba în care a pătimit, a scris şi a iubit (Iu. Boldea - Revista Limba Română, Nr. 1-4, 2009):


„În aceeași limbă

Toată lumea plânge,

În aceeași limbă

Râde un pământ.

Ci doar în limba ta

Durerea poți s-o mângâi,

Iar bucuria

S-o preschimbi în cânt.

În limba ta

Ţi-e dor de mama,

Şi vinul e mai vin

Şi prânzul e mai prânz.

Şi doar în limba ta

Poți râde singur,

Şi doar în limba ta

Te poți opri din plâns.


 

Prietenia cu Adrian Păunescu (și șederea în casa acestuia) face posibile multe lucruri, inclusiv acela de a fi „acasă ” pe ambele maluri ale Prutului. A transpus în versuri ceea ce trăia: „Acum am și eu pe lume parte,/ Pot îmbrățișa măiastra-ți carte,/ Știu că frate-mi ești și-mi ești părinte,/ Acum nimeni nu mă poate minte.” Adresarea către Eminescu, „neamul” lui și floarea lui albastră, ”Bine ai venit în casa noastră”, a fost ca o descătușare:un alt pas fusese făcut. Au urmat și alții, plini de emoții, luptă și pericole pentru revenirea Basarabiei „acasă ”, pentru că în el „a lăcrimat o țară și s-a ascuns un neam ”.

Vieru a trăit având în suflet credința şi speranța reîntregirii: „Cred în restabilirea hotarelor strămoșești şi doresc această legitimă restabilire. Pentru că, dincolo de patriotismul meu local, basarabean, știu că Miorița s-a născut în Vrancea, că mănăstirea noastră cea mare şi adâncă este Putna (…), că stâncile din Pererîta mea natală, pe care le port în sufletul copilăriei mele, nu au tăria Carpaților; că nu putem fi o cultură, o știință şi o istorie națională fără Eminescu şi Creangă (…). Cred, cu toată inima, că Reunirea cu Țara mamă este inevitabilă”.

Academicianul Eugen Simion afirma despre Grigore Vieru:,,E ultimul poet cu Basarabia în glas. Un poet mesianic, poet al tribului său, obsedat de trei mituri: Limba română, Mama și Unitatea neamului. Un poet elegiac, dar, în ciuda fragilității înfățișării sale și a vocii sale – moi și stinse, menite parcă să șoptească o rugăciune, nu să pronunțe propoziții aspre ca vechii profeți – un poet dârz, un cuget tare, un spirit incoruptibil”.

Grigore Vieru a încetat din viaţă pe 18 ianuarie 2009, ca urmare a unui accident de maşină. În urma sa a rămas imaginea unui om minunat, cu suflet mare. Dar şi creaţia unui visător de peste Prut care credea cu înflăcărare că locuitorii de pe ambele maluri aparţin unui spaţiu anume, sunt acelaşi neam, au aceeaşi religie, istorie şi mai ales o singură limbă: limba română.

 

 

 

Bibliografie:

-https://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Vieru

-http://www.istoria.md/articol/536/Grigore_Vieru,_biografie

-I. Boldea - Revista Limba Română, Nr. 1-4, 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu