Abecedarul Basarabiei - ”Albinuța”

 


 

 

Ihorov Ana, pofesor înv. primar, Gr. did. I, Școala Gimnazială ”Sf. Nicolae” Botoșani

 

”ABECEDARUL” lui Vieru  și a lui  Spiridon Vangheli, care au preluat ștafeta bătrânului Creangă, a devenit cartea de căpătâi a neamului, menită pentru lecții de suflet în școală și în familie. În școală și în sufletul nostru, mereu, rămâne cea mai rezistibilă carte didactică a lui Grigore Vieru – MARELE ABECEDAR: poezia sa, întreaga-i creație poetică.

 Chiar dacă are peste 30  de ani, „Albinuța” lui Grigore Vieru nu numai că nu a îmbătrânit, dar este în continuare reeditată.


Cei care au crescut cu poeziile marelui poet cumpără și astăzi cartea care le-a marcat copilăria și, deși pe piață se găsesc numeroase abecedare, ei preferă să-și educe copiii cu poeziile lui Vieru.

Soția marelui poet, Raisa Vieru, își aduce aminte principalul argument care l-a determinat pe Grigore Vieru să scrie acest abecedar. „Deseori mergea în vizită la grădinițe pentru a se întâlni cu copiii, dar în perioada sovietică poeziile erau sub orice nivel, legate de ideologia puterii de atunci. Copiii nu cunoșteau multe lucruri. Atunci Grigore Vieru, împreună cu Spiridon Vangheli, s-au gândit să facă acest abecedar. Doar ei știu cât de greu le-a fost și câte greutăți au înfruntat pentru ca „Albinuța” să ajungă în mâinile copiilor noștri”. Soția poetului zice că odată cu trecerea la grafia latină, abecedarul a fost puțin modificat. „Atunci poetul a revăzut abecedarul, l-a mai completat cu lucruri necesare, fapte pe care copiii trebuie să le cunoască, dar până atunci din anumite motive nu au fost permise. După ce a făcut modificările necesare, poetul și-a dat acordul ca „Albinuța” să fie reeditată”.

”Abecedarul” a fost scris de Grigore Vieru împreună cu Spiridon Vangheli și ilustrat de Lică Sainciuc.  Pentru prima dată, „Albinuța” a fost tipărită în 1979 în grafie chirilică, iar de atunci au urmat nenumărate ediții, tirajul până în 1989 constituind peste un milion de exemplare. În grafie latină abecedarul a fost tipărit pentru prima dată în 1994, cu un tiraj de peste 200 de mii de exemplare.

Nici o literă de alfabet nu a intrat în mintea mai multor generaţii de copiii fără ca, mai întâi, să se regăsească în culoare, în desen, în fascinanta pictură a pictorului basarabean. A ilustrat peste o sută de cărţi, mai multe ediţii de abecedar. Mai întâi cu litere ruseşti, cum era sub sovietici.

Din memoriile lui Lică Sainciuc: "Făceam abecedarul… Mă uitam la alte ediţii, la acelea de la Moscova. Şi vedeam – uite, de exemplu, copiii se joacă, dar se joacă cu nişte săbii, cu nişte automate, de-a soldăţeii… Şi eu am spus că eu n-am să fac lucruri de-astea, pentru că ceva nu e bine… Eu nu zic că nu-i bine să fii soldat, să aperi Patria, dar vezi că asta se face mai târziu. Adică parcă încearcă, iarăşi zic, să-i aplatizeze… Şi de asta nu-mi plăcea niciodată, nici atunci nici acum poezii de-astea – patriotice. Patriotismul, mă rog, e patriotism, dar parcă sare peste… A iubi Patria. Trebuie mai întâi să înţelegi ce înseamnă patria, ce înseamnă a iubi… „

Prin anii 70, este coautorul – cu desene – al faimoasei cărţi „Albinuţa”, de poetul Grigore Vieru, un altfel de abecedar în fosta RSS Moldovenească, de fapt un manual din care se reînvăţa firescul într-o epocă impregnată, chiar şi pentru copii, de propagandă: „Era o carte foarte apolitică… foarte apolitică. Erau animale, erau copii, jocuri… Când făceam „Albinuţa” pe-atunci cartea de copii cam aşa era – trei pioneri stau în faţa monumentului lui Lenin, doi pionieri aruncă grenada spre tanc…”

Va veni însă anul 1989 şi, la Chişinău, la 31 august, parlamentul hotărăşte revenirea la alfabetul latin.

„Şi la 1 septembrie copiii trebuiau să meargă la şcoală, cu abecedar cu litere latine. Şi-atunci era interesant. Făceam câte patru pagini de acest Abecedar cu litere latine şi era publicat în ziarul „Moldova Suverană”. Fiecare săptămână ieşea, învăţătorii le luau şi fascicolele astea creşteau şi … s-a făcut un abecedar.” – Lică Sainciuc

Mai târziu noul abecedar urma să fie tipărit ca o carte adevărată.

Folclorul copiilor - iată universul în care artistul Lică şi-a  asigurat o viză pe viaţă. O lume pe care adulții  se înșeală considerând-o naivă.

„Albinuța” ocupă un loc deosebit în istoria Republicii Moldova, fiind primul abecedar în grafie latină care a apărut pe mesele elevilor în anii 1990. Și chiar dacă poate fi considerată o relicvă a aceste țări, de ceva timp, abecedarul a dispărut de pe polițele librăriilor din capitală. Vânzătorii spun că toate cărțile din stoc au fost vândute, iar altele nu au mai fost aduse.

Albinuța” nu a încetat să fie editată. La începutul anului 2013 a fost semnat un contract dintre Raisa Vieru și Anatol Vidrașcu, directorul Editurii Litera. De atunci, acest ”Abecedar al Basarabiei” vede lumina și bucură mii de copii și adulți de pe malurile Prutului, vis împlinit a marelui poet...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu