Grigore Vieru, poet cu suflet românesc

 

 

 

Hrițcu Mirela Ștefania, profesor itinerant/ de sprijin, grad definitiv, Școala Gimnazială Nr. 2 Botoșani

 

„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos,

Eu viața întreagă am visat să trec Prutul”

(Grigore Vieru)

 

Rezumat:

            Scopul acestui articol este de a descrie și a aprecia viața marelui poet Grigore Vieru, care și-a lăsat amprenta în sufletul românilor Basarabeni prin calitatea poeziilor sale dedicate patriei, mamei și copiilor. Am ales să scriu despre acest poet, deoarece este unul dintre poeții care este prezent încă din copilărie, creștem cu poeziile lui pentru copii, apoi ne îndrăgostim din nou de poeziile sale dedicate femeii și dragostei și în sfârșit îmbătrânim prin poeziile sale despre mamă, viață și moarte.

Cuvinte cheie: Grigore Vieru, viață, poem


            Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în familia lui Pavel și Eudochia Vieru, care erau fermieri. A absolvit clasa a VII-a din satul natal (Pererîta) în 1950, după care a absolvit în 1953 gimnaziul din orașul Lipcani. În 1957, fiind elev, a publicat primele poezii pentru copii care au fost foarte apreciate de critici, După ce a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău și Facultatea de Filologie și Istorie în 1959 a devenit redactorul unui ziar pentru copii „Scînteia Leninistă”. În 1960 s-a căsătorit cu Raisa Nacu, profesoară de română și latină, alăruri de care a crescut doi copii. Anul 1968 a fost punctul de cotitură al carierei și al destinului său, deoarece a publicat un volum de poezii lirice „Numele tău”, care a fost considerat cea mai originală carte a anului, cu o prefață de Ion Druțu.

În timpul vieții sale, Grigore Vieru a scris mii de poezii pentru copii, o mulțime de poezii dedicate mamei, femeii, dragostei și patriei. Multe dintre poeziile sale au fost transformate în cântece celebre. „Originalitatea poeziei vierene, dincolo de toate mărcile didacticismului, rezultă dintr-o varietate de principii esențiale ca: accesibilitatea, umanizarea, muzicalitatea, plasticitatea limbajului, alegoria, miniaturalul, simplitatea, ș.a. Toate aceste principii „fondatoare” de poezie sunt autentice în opera viereană” (Șerdeșniuc, 2021, p. 147).            Se remarcă faptul că poetul pune accentul pe exemple și lecții de bună conduită pentru cititorii săi.

În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională pentru cartea pentru copii - Premiul Andersen. A fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1992 a fost recomandat pentru Premiul Nobel pentru Pace. Pe 16 ianuarie 2009, Vieru a suferit un grav accident de circulație și a murit în urma rănilor grave la două zile mai târziu. Se crede că la înmormântarea sa au participat aproximativ 10.000 de persoane.

Pentru poet, dispariția fizică nu însemna moartea; trăiește prin poezia sa, prin semințele frumoase pe care le-a sădit în sufletele cititorilor săi. Mai multe școli din Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași sunt numite în cinstea lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua lui, bustul poetului a fost instalat pe Aleea Clasică din Chișinău. Includerea poeziilor vierene în școală, pe diferite nivele de învățământ, a demonstrat un rol esențial în formarea și dezvoltarea personalității elevului.

 

Bibliografie:

1.              www.grigorevieru.md;

2.              Serdeşniuc, Cristian (2021) „Grigore Vieru – un poet nedidactist” articol publicat în cadrul revistei Materialele Conferinței Republicane a Cadrelor Didactice, Vol. 3, Chișinău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu