Natura în poeziile lui Grigore Vieru

 

 

Manolache Veronica

Profesor învățământ primar, Grad didactic I

Liceul cu Program Sportiv Botoșani

 

        Grigore Vieru s-a născut  într-o familie de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru la 14 februarie 1935, satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova și a decedat la data de. 18 ianuarie 2009, Chişinău. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani, pe care o termină în 1953.

         În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Se angajează ca redactor la redacția numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și ziarul "Tînărul leninist", actualmente "Florile Dalbe" La 8 iunie 1960 se căsătorește cu Raisa Nacu, profesoară de limba română și latină, și se angajează ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicație a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960–1963 a fost redactor la editura „Cartea Moldovenească”. A fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia, raionul Cantemir. Tot aici scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”.

           Poet cu o sensibilitate deosebită pentru lucrurile simple, familiare din mediul înconjurător, Grigore Vieru a descris în poeziile sale numeroase  elemente din natură, folosind un limbaj simplu, accesibil tuturor. Versurile din opera sa poetică sunt ușor de memorat, multe din poeziile sale având una sau două strofe.Titlurile poeziilor sunt denumiri de plante sau animale stârnind curiozitatea de  descoperi stilul poetic în care autorul prezintă trăsături specifice ale animăluțului sau florii descrise.

           Câteva titluri ale poeziilor sale, cum ar fi ,,Puiul”, ,,Iedul”,  ,,Vaca”, ,,Ursul”, ,,Albinuța”, ,,La școala iepurașilor”, ,,Cucul și cocoșul” și multe altele sunt sugestive, adresându-se vârstei fragede  copilăriei.  

            Volumele cu versuri pentru copii ,,Alarma” și ,,Muzicuțe”  cuprind  poezioare îndrăgite de cei mici fiind create într-o notă jucăușă, temele poeziilor fiind diverse,                                                                                                                                                                 În volumul de poezii pentru copii,,Trei iezi”, ieșit de sub tipar în 1970, se găsea și poezia ,,Curcubeul”, în care Vieru, prin metafora curcubeului cu trei culori, elogia drapelul tuturor românilor. Peste câteva zile de la difuzare, cenzura sovietică a retras cartea din librării, dând-o la topit, iar autorul a fost acuzat de diversiune.

Grigore Vieru a rămas în memoria românilor din stânga și dreapta Prutului ca poetul care și-a iubit mama, care l-a iubit pe Eminescu și care și-a iubit patria românească și scrisul ei latin. Mai târziu mărturisea că pentru el iubirea de neam era un dat întipărit în ființa sa: „Dragostea mea pentru cuvântul românesc, pentru cântecul nostru, pentru tot ce este național, am moștenit‑o prin instinct. Mie nu mi‑a spus nimeni la școală că sunt român, toți îmi spuneau că vorbesc altă limbă. Instinctiv, glasul sângelui mi‑a spus că limba mea este cea română”.

Poet al sufletului  românesc, Grigore Vieru afirma „Dacă visul unora era ori este să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.

Dorința sa s-a împlinit și pe plan cultural rămânând în memoria noastră a românilor, fiind apreciat atât pentru dragostea sa față de limba română , cât și pentru creațiile sale poetice.

 

Bibliografie:

Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu