Grigore Vieru, poet al tuturor românilor






Poenaru Cristina, prof.înv.primar, gr.I, Liceul Tehnologic Iorgu Vârnav Liteanu
Liteni-Suceava

Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, Pererîta, județul interbelic Hotin, Regatul României - d. 18 ianuarie 2009, Chișinău) a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
În ciuda faptului că, a studiat în satul natal, urmând Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie, iar primul său debut și l-a făcut în Republica Moldova cu o plachetă de versuri pentru copii, Alarma (1957), acesta a legat relații și cu România, tot cu ajutorul literaturii. Trece prima data Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei Secolul XX", iar un an mai târziu va publica un volum de versuri lirice Aproape. Prin aceste creații literare, el își dorea, de fapt, întregirea pământului Românesc, asta încluzând și Basarabia. Acest fapt este dovedit de poezia Cămășile, ce are ca izvor de inspirație sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când multe mame își așteptau în zadar feciorii să vină de pe front, soțiile soții și copii tații. Poezia este receptată ca un strigăt de durere, dar și de alarma împotriva războiului nedrept, împotriva morții. De asemenea, tema războiului ocupă un loc important în creația lui Gr. Vieru, edificatoare în acest sens fiind poeziile Camasile, Razboiul, Intoarcere. Sunt poezii în care poetul reușește să se mențină între hotarele sugestiei. Atitudinea lui e eligiacă, iar gândul se menține în sfera unei dureri. Durerea ce se degaja din poezia Camasile capătă dimensiuni mari. Gândul care domina poezia e cel al condamnării războiului. Poetul e atent la cele ce se întamplă, la ecourile care-l pătrund. Atmosfera de baladă a poeziei e creată de spațiul și timpul nedeterminat și de caracterul universal a fenomenului descris – moartea. E un spațiu cu hotare nedeterminate, iar timpul acțiunii e fără hotare istorice : Ecoul lui si acum mai este viu, De ani prea lungi de-a randul si Tot vine la izvoare … . Caracterul dramatic al poeziei se depistează chiar din prima strofă. Amara amintire de la fiu, aceasta fiind o precizare destul de sugestivă. Ideea este reliefată și în continuare: Ci maica lui / De ani prea lungi de-a randul / Tot vine la izvoare: / Ea si gandul.
Grigore Vieru a fost mult mai mult decât un poet, a fost sufletul românesc în cele două trupuri, Basarabia și România pe care a vrut din tot sufletul să le unească prin cuvânt, bunătate și credință.

Bibliografie: https://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Vieru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu