Grigore Vieru, poet cu suflet românesc





Bărboi Alina – prof.inv.primar, grad didactic I
 Școala gimnazială „Gheorghe Popovici” Lozna, jud.Botoșani

Scriu nu pentru că sunt poet,
 ci pentru că am văzut în copilărie
cum curgea Prutul.(Grigore Vieru)

Pe 14 februarie ne amintim de poetul Grigore Vieru, cel care a adus Basarabia mai aproape de Ţara-Mamă.
S-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, în familia lui Pavel și Eudochia Vieru, plugari români (așa cum îi plăcea să le zică).  Rămas orfan de tată, care plecat la război nu s-a mai întors, și crescut cu multă dragoste de mama sa, a reușit prin muncă și devotament să obțină rezultate impresionante pentru acele vremuri. Viaţa copilului Grigore nu a fost uşoară. Crescând fără de tată s-a ataşat foarte mult de mama, fiinţa cea mai dragă, care, împreună cu iubirea de patrie şi limbă, au devenit teme în poeziile scriitorului.
Grigore Vieru este poetul basarabean care a iubit România ca pe a sa mamă, pe noi-românii, ca pe fraţii lui şi dulcea şi frumoasa limbă românească, mai presus de a sa viaţă.

Da! A iubit acest meleag
Şi limba noastră strămoşească!
El ne-a iubit pe toţi cu drag,
Sperând să treacă acel prag
Dintre români şi moldoveni...
Căci toţi un Dumnezeu avem
Şi ne rugăm ’n-aceeaşi limbă,
Precum o mamă doar avem,
Şi-o Românie a noastră.

Poetul  simţea că limba română îi curge prin sânge, gândea și vorbea tot în română rostind cuvintelepâine și vatră cu lacrimi în ochi și îşi amintea de copilărie, pur și simplu, identificându-se și  regăsindu-seîn cuvântul român.
Vieru a trăit având în suflet credința şi speranța reîntregirii: „Cred în restabilirea hotarelor strămoșești şi doresc această legitimă restabilire. Pentru că, dincolo de patriotismul meu local, basarabean, știu că Miorița s-a născut în Vrancea, că mănăstirea noastră cea mare şi adâncă este Putna (…), că stâncile din Pererîta mea natală, pe care le port în sufletul copilăriei mele, nu au tăria Carpaților; că nu putem fi o cultură, o știință şi o istorie națională fără Eminescu şi Creangă (…). Cred, cu toată inima, că Reunirea cu Țara mamă este inevitabilă”.


Scriind atât de multe poezii despre iubirea lui de de ţară, mi-e greu să aleg, să exprim ce simt. Citind şi...recitind versuri sfinte am tresărit la poezia Inscripţie pe stâlpul porţii”. În viziunea poetului, stâlpul porţii reprezintă hotarul dintre cele două surori, România şi Basarabia, iar poarta, intrarea în patria-mamă sau ieşirea de sub jugul celor ce-au minţit şi au asuprit.
Plaiul ce a primit frumos pe toţi fraţii planetei nu mai are loc pentru cei ce-au fost acolo de la început de veac. Cei mulţi, veniţi şi prea de tot grozavi, au pus stăpânire pe acest neam mioritic, totodată fiind mereu nemulţumiţi şi reprosând că tot greul a fost dus de ei: „Voi care spuneţi supăraţi,/Că ne hrăniţi şi ne-mbrăcaţi,/C-aţi dus pe umeri un război,/De parcă nu l-am dus şi noi;”. Răbdarea românului e mare: Răbdăm, dar sătui de a se închina altora cu să trăiască, să trăiţi, celor ce-au râvnit alt Râu şi Ram, se răzvrătesc: „Un capăt toate au sub cer:/Răbdare, umilinţe, tăceri…/Da, totul are un sfârşit!/Suntem. Venim. Am răsărit!
Din iubirea pentru patria natală, din această mare inimă de român, s-au născut multe dintre creaţiile sale poetice, care ar putea fi incluse într-un capitol al poeziei sale patriotice.
Daca Grigore Vieru ar fi trait momentul Centenarului Marii Uniri, cu siguranta ar fi scris despre acest moment...
Când vorbim despre poetul Vieru, vorbim despre acest pământ, despre creatorul sfintei pâini, despre Eminescu, mamă, iarbă…
Tot ce a scris  este marea lui dragoste pentru ce se numește Iubire – iubire de oameni, iubire pentru mama, iubire de Dumnezeu, iubire pentru Țară:
A scris despre un drag pământ
Ca despre lucrul cel mai sfânt!
Chiar sufletu-i de-i era trist,
Cuvinte mari, el lăcrima:
Despre o ţară ce-o dorea,
Despre o limbă ce-o iubea,
Despre un Prut tăcut, curgând...
Despre români ce n-au-ncăput
În ţara lor.. fiind străini...

Căci el, poetul, ce avea
Şi grai şi suflet românesc,
Era o stea ce lumina
Uitatul drum spre ţara sa.
Şi, ca o flacără arzând
De dorul greu ce-l mistuia,
Scria mereu tot ce simţea...
Poetul sfânt cu suflet românesc!

Noi, ce am fost mereu aici,
În ţara ce el o visa,
Nu înţelegem râvna lui...
De-a fi, de a veni, de-a răsări!
Şi câte zbuciumate nopţi
Stând la lumina candelei
A scris despre român pământ,
Şi de-o icoană, mama lui!

Poate acum, de-acolo sus,
El ne priveşte împăcat
Văzând că toată cartea sa
Fără de rost  nu a rămas.
Citind din poezia sa
Simţim că este lângă noi
Şi ne îndeamnă ne-cetat:
Iubiţi-vă, voi, fraţi români!

Aşa cum el nu i-a uitat
Pe marii noştri scriitori,
Pe Eminescu cel etern,
Acest Luceafăr călător,
Aşa vă-ndemn şi eu acum:
Să ne-amintim mereu de el,
Despre un OM spre cer plecat,
Un sfânt- poet cu suflet românesc!

Ca un stejar, Vieru a reușit să țină piept, chiar și în timpurile cele mai neguroase, chiar dacă a fost  prigonit pentru dreptate. Era omul care se îmbărbăta singur, care-i susţinea pe cei dragi şi care nu dorea răul nimănui, nici măcar pe cel al morţii:„Nu am, moarte, cu tine nimic,/Eu nici măcar nu te urăsc./Vei fi mare tu, eu voi fi mic,/Dar numai din propria-mi viaţă trăiesc./Nu ,frică, nu teamă,/Milă de tine mi-i,/Că n-ai avut niciodată mamă,/Că n-ai avut niciodată copii.
Grigore Vieru reușește să dea o definiție poetică la întrebarea: ce e Patria, fără măcar să amintească acest cuvânt, apelând la fenomenele naturii: „Piatra este pâine caldă. / Vântul ăsta e vin domnesc./ Şi pelinul – busuioc sălbatic” (..) „Vine ziua aurindu-mi pâinea / Vine seara aromindu-mi vinul. / Vine mama îndulcindu-mi gândul”.
Vieru a trăit prin poezie, a sădit în noi destoinicul și vrednicul, ca pe niște piloni existențiali, și a făcut-o cu toată credința unui luptător neobosit.Dar ceea ce l-a transformat într-un erou al poporului  este implicarea acestuia în Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia, alături de alte mari personalităţi.Datorită lui se poate vorbi în limba românăpeste tot în Moldova şi de a scrie cu buchia latinității. Penița sa a redeschis drumul spre Patria-mamă, căci el însuși spunea:
”Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.



Bibliografie:











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu