Grigore Vieru- poetul tuturor românilor


        
Prof. înv. primar BĂLAN MAGDALENA, GRAD DIDACTIC I
ŞCOALA GIMNAZIALĂ GABRIEL MARINESCU, TIGVENI- ARGEŞ



          “Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”-foarte frumos, foarte simplu şi în acelaşi timp profund, afirma marele poet Grigore Vieru. Câtă dorinţă de a trai şi a respira româneşte...adevărată dovadă de iubire faţă de tot ce-i românesc!
            Fiecare popor a creat ceva cu care se poate mândri. Cu ce, de regulă, se mândresc popoarele?   Evident, cu ceea ce au creat cu mintea și braţele lor- opere de artă, agricultură și industrie avansată, poduri, șosele și căi ferate, războaie câștigate, invenții ș.a.m.d.
           Cu ce ne putem mândri, noi, românii? De obicei, la această întrebare există un răspuns general: ne mândrim că avem „pământuri bogate”, că suntem „un neam harnic și pașnic”, că avem un „folclor bogat”... Trebuie să precizăm, însă, că pământurile bogate nu-s rodul muncii noastre, ele ni-s date de la Dumnezeu, iar chestiunea privind hărnicia și caracterul nostru pașnic mai trebuie discutată... Ne mai mândrim și cu „limba frumoasă și dulce”.
             Învaţată în familie şi în şcoală, şi apoi, iubită şi cultivată, sau ignorată, poluată sau uitată, limba e vie şi puternică pentru că exprimă, uneşte sau dezbină, defineşte identitatea, se moşteneşte şi se lasă moştenire.
           “Limba română are virtuţi complete, adică poate fi vehicul a tot ce se întâmplă spiritual în om.
E foarte greu de mânuit. Prin ea poţi deveni vultur sau cântăreţ de strană” afirma Petre Ţuţea, iar
 Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este “tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute.”
               Suntem un popor binecuvântat cu mari poeţi şi preaslăvitori ai limbii române. Ei cu mândrie au au ridicat-o pe cele mai înalte culmi ale cunoaşterii universale.
           Grigore Vieru a fost mai mult decât un poet, a fost însuşi sufletul Basarabiei. Pentru noi, dispariţia fizică a poetului nu înseamnă moarte, el trăieşte prin poezia sa, prin frumosul semănat în sufletele şi mintea copiilor. A fost , este şi va rămâne pilonul de rezistenţă a culturii naţionale. A ajunge 
să poţi să redai istoria neamului în poezie, să poţi să aperi ce-i al tău prin poezie şi să crezi că eşti auzit de Dumnezeu prin poezie înseamna să fii un poet ales.
             Aşa a fost Grigore Vieru- poet al neamului care a ştiut cel mai bine să aşeze alături cuvinte ca Grai, Mama, Patrie, Iubire şi de aceeea merită cununa recunoştinţei noastre. Acest om plăpând cu suflet de copil a trăit în limba română ducând pe umerii săi firavi crucea basarabenilor spre un viitor mai bun. Visul său era de a ne uni prin cuvânt, prin bunatate şi iubire de aproape. Astăzi visul lui pare mai aproape ca niciodata pentru că oamenii din diferite ţări, de diferite naţionalităţi, de crezuri religioase îl pomenesc, apropiindu-se unul de celălalt, amintându-şi de omul care a locuit la marginea unei iubiri. Cu toţii am pierdut un poet  pe pământ, dar avem un înger în ceruri... Ne mândrim mult cu Grigore Vieru, cred că moştenirea pe care ne-a lăsat-o o vor admira multe generaţii mângâindu-şi sufletele cu versurile lui.
                El a fost poetul  Dragostei de Ţara, Dragostei de Viaţă, Dragostei de Neam, Dragostei de Adevăr. Să-l aducem în sufletele copiilor şi nepoţilor noştri ca pe un tezaur prin care vom rămâne si noi prin vremi, căci un popor rămâne în istorie prin valorile pe care le creeaza şi le păstrează cu sfinţenie.
              ,,Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi” – aşa se definea poetul Grigore Vieru, maestru al cuvântului,





iubitor de plai, de limbă şi de neam. A iubit poporul român până la lacrimi şi şi-a consacrat întreaga sa viaţă copiilor, îndrăgostiţilor, maturilor, lăsându-ne o operă monumentală, de o muzicalitate şi-o frumuseţe rară. Poet liric, cu o sensibilitate mare dedică poezii sufletului omenesc. Poet al mamei, al
dorului şi al dragostei, al baştinei, al izvorului, al naturii – poet al lucrurilor sacre, aşa e definit Grigore Vieru.
            Inaltatoare si, in acelasi timp, profunde, sunt enunturile: ,, Scriu nu pentru ca sunt poet, ci pentru ca am vazut in copilarie cum curge Prutul’’. Marile sale teme abordate: Mama, Iubirea , Graiul, Copilaria vor fi mereu actuale fiindca acestea izvorasc din divinitate si nu pot fi miscate de nimeni si nimic.
            Creatia sa a fost pietrificata cu ajutorul cuvintelor in rima, poate nu e cea mai stralucita, dar este cu siguranta cea mai inaltatoare prin faptul ca venereaza verbul matern, dragostea de neam. Izvoarele de inspiratie ale poetului sunt simple zile de Pasti si Craciun…dar, anume aceasta simplitate inseamna toata maretia vietii care vine de la Divinitatea.
             Grigore Vieru poate fi numit poet al copilului, o lume deosebit de complexa, de simpla , de curata si pura , plina de bunatate, de fericire, este lumea cand te poti bucura de raza de soare , de lumina zilei , de farmecul naturii…
             Iubirea care succede copilaria este una care ,, misca sori si stele’’ seamna in sufletele cititorilor sperata, bucurie si , desigur , puterea de a ierta. Cum spunea, de altfel si Lucian Blaga ,,Iubind ne-ncredintam ca suntem’’, opera poetului Grigore Vieru reflecta perfect iubirea implinita, iar pe cea neimplinita acesat o reprezinta ca conditie a omului de creatie.
             Dupa o copilarie vesela si o iubire neconditionata, poetul elogiaza in creatia sa Mama, cea mai impotanta persoana din viata sa. Pentru el Ea reprezinta punctul de pornire, locul de unde incepe totul, drept pentru care mai mult de jumatate din creatia sa artistica este dedicata mamei.
               Versurile sale au rezonat cu dragostea de tara , popor si neam, au dovedit a fi un mare salvator al valorilor umane. Opera sa a mentinut demnitatea de neam, a hranit-o cu speranta si cu puterea de a continua cu fruntea sus. ,, Ne-am tinut vesnic de limba romana intr-un desert aprins in care singura umbra era umbra ecoului’’ 
               Cred că latura de cea mai autentică profunzime a poeziei lui Grigore Vieru este aceea a responsabilităţii civice a scriitorului, a omului de cultură, care se simte cu fiecare gest pe care îl face, cu fiecare cuvânt pe care îl rosteşte, adânc răspunzător de soarta neamului său, de destinul limbii în care s-a născut şi în care respiră. Eugen Simion subliniază că „despre Grigore Vieru am putea spune că este ultimul poet cu Basarabia în glas. Un poet mesianic, un poet al tribului său, obsedat de trei mituri: Limba română, Mama şi Unitatea neamului. Un poet elegiac, dar, în ciuda fragilităţii înfăţişării sale şi a vocii sale – moi şi stinse, menite parcă să şoptească o rugăciune, nu să pronunţe propoziţii aspre ca vechii profeţi – un poet dârz, un cuget tare, un spirit incoruptibil. Mulţi i-au înţeles stilul şi mesajul, alţii i-au reproşat mereu faptul că nu este un poet postmodern. Judecată rea. Vieru nu putea fi postmodern pentru că, spune chiar el, s-a născut şi a crescut într-o istorie imposibilă şi, când a început să scrie, şi-a dat seama că publicul său aşteaptă altceva de la el. Ceva esenţial, spus limpede, ceva despre suferinţele şi bucuriile naţiei sale, atâtea câte sunt. În aceste circumstanţe, poemul «nu poate fi o zbenguiala a cuvintelor»
              Grigore Vieru întrupează, în ansamblul literaturii române, destinul unui scriitor cu o înzestrare spirituală de excepţie şi, în acelaşi timp, o impecabilă conştiinţă a naţiunii sale. O conştiinţă ce a dat seamă, de fiecare dată, de realităţile convulsive ale unei istorii adesea vitregi, de trecutul naţiunii sale, de amprenta tragică pe care a căpătat-o adesea limba română, amputată, interzisă, pusă sub semnul întrebării de atâtea ori. 
               Exemplaritatea destinului poetic al lui Grigore Vieru este dincolo de orice îndoială. După cum




e dincolo de orice îndoială expresivitatea gravă a versurilor sale, solemnitatea muzicală a enunţurilor lirice, armonia frazei, precum în poezia intitulată sugestiv Ars poetica: „Merg eu dimineaţa, în frunte, / Cu spicele albe în braţe / Ale părului mamei. / Mergi tu după mine, iubito, / Cu spicul fierbinte la piept / Al lacrimii tale. / Vine moartea din urmă / Cu spicele roşii în braţe / Ale sângelui meu – / Ea care nimic niciodată / Nu înapoiază. / Şi toţi suntem luminaţi / De-o bucurie neînţeleasă”.  
              Valoarea, adevărul şi reprezentativitatea poeziei lui Grigore Vieru fac din regretatul poet o prezenţă emblematică a literaturii române contemporane.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu