„… a fost … Este... VA FI ...“




Ihorov Ana, învățător, definitivat, 
Șc. Gimn. „Sf. Nicolae“ – Botoșani

A elogiat cu un sincer entuziasm viața, țara, natura plaiului natal- Basarabia, dragostea, frumusețea femeilor și, în același timp, a fost un luptător pasionat al libertății și adevărului, un înflăcărat tribun.
Grigore Vieru a fost și va rămâne în memoria noastrăun fidel ambasador al acestei bucăți de pământ, fiul ei credincios, care a simțit subtil durere și grijă pentru soarta poporului.
Smerit, dar cu mândrie a purtat povara, exprimând curajos prin versuri gândurile și aspirațiile a mii de conaționali, încurajându-i în mod deschis să iubească și să protejeze casa părintească, limba maternă, credința și speranța dăruite de Dumnezeu. Prin versurile lui, el și-a creat un monument, care amintește că poetul care a pășit în nemurire a fost nu doar Marele Maestru al Cuvântului, ci și poetul favorit al românilor de pe malurile Prutului. Așa se vorbea despre el în anul morții sale tragice, așa vorbim despre el și azi.
Grigore Vieru nu a murit!Am murit noi!Țara a suferit o mare pierdere. Noi, cei care la vârsta fragedă abia incepeam să percepem lumea prin remarcabilul abecedar „Albinuța“, nu vom uita niciodata acest mare geniu. El a aprins în ochii noștri sclipire și lumina soarelui. Cu noi vor rămâne poeziile, zâmbetul,dragostea Maestrului față de noi.
Poeziile dedicate mamei și cântecele născute în inimile noastre vor suna ca o rugăciune atâta timp cât va exista poporul care a dat lumii un poet ca Grigore Vieru.
 A fost profesor național, deoarece creațiile lui au educat și inspirat multe generații. El a fost simbolul și conștiința națiunii. Așa și va rămâne! Prin poeziile sale a transmis tuturor, lucrul cel mai important: că nu poți trăda și lăsa din suflet cele sfinte, mama, patria, limba maternă…
Creația Maestrului rămâne un dialog între el, copii și adulți, despre destinul nostru, despre identitatea noastră națională, despre adevărul științific și istoric. A creat și consolidat prin CUVÂNTUL său adevărate punți între cultura  și valorile României și a Basarabiei.
Grigore Vieru a fost și va rămâne o personalitate unică, un om al poeziei, al adevărului, al limbii române, al dreptății.
Am crescut cu ale sale poezii. Atât de simple dar foarte înțelepte în miezul lor încât ne-au condus spre valorile vieții, ne-au format dragostea și respectul față de țară, neam, mamă…El ne-a învățat ce înseamnă a iubi limba română, a iubi semenii, a iubi familia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu